Almodóvar, a szenvedélyek krónikása

2006.09.06. 17:42

Eredeti cím: Kika

Szereplők: Veronica Forqué, Victoria Abril, Marisa Paredes, Miguel Bosé, Pedro Diez del Corral

Almodóvar csodálatos világa: a valóságshow-k őse, sorozatgyilkos író, Gaultier rémkosztümök, orgazmusrekord

A nők: A Kika valószínűleg olyan sötét és pesszimista film lenne, mint a Matador, ha nem a beszédes nevű Kika lenne a főszereplőnője. A sok asszony után ismét egy fiatal lány (persze csak mentalitásban, hiszen korban Veronica Forqué is jó harmincas) kerül a középpontba, naivitása, jóindulata és játékos bujasága jelenti a fényt az egyébként igen fekete szatírában.  Mindenben ellentéte a "Sebhelyes" Andrea, aki maga is az idősődő író szeretője volt, most azonban horrorfilmekre emlékeztető kosztümökben maga a megtestesült gonosz. A szokásosnál nagyobb szerephez jut ezúttal a finoman szólva karakteres arcú Rossy De Palma, aki Kika leszbikus bejárónőjeként a cselekmények akaratlan mozgatórugója.

A férfiak: A Kika férfikarakterei meglehetősen kidolgozatlanok és sablonosak. Nicholas, a nőfaló, sorozatgyilkos író egyértelmű utánérzése a Matador és A vágy törvénye főszereplőinek, míg mostohafia, Ramón minden korábbi Antonio Banderas által alakított karakter halványabb változata. Juana börtönből szökött szexőrült bátyja, Pablo pedig inkább állatias jelenség, és nem egyértelmű, hogy feltűnését viccesnek szánta-e Almodóvar, vagy inkább elborzasztónak.
 
Feledhetetlen: Amikor Pablo megerőszakolja Kikát, és korábbi orgazmusrekordját készül megdönteni, fejére erősített kamerával és egy újabb Jean-Paul Gaultier ruhakölteményben feltűnik Andrea. Kika teljesen rezignáltan fogadja az eseményeket, Juana az előszobában megkötözve parázik, Pablo pedig végül az ablakba kiállva fejezi be vadállati tevékenységét, melynek végterméke a sztorira éhes Andrea arcára csöppen.
 
Értékelés: A Kika szerencsétlen időzítés több szempontból is. Egyrészt a Spanyolországban a 90-es évek elején uralkodó elégedetlen közhangulat és gazdasági válság miatt, másrészt Almodóvar saját alkotói krízise miatt. Az Asszonyok... és a Tűsarok nemzetközi sikere után fokozott várakozás előzte meg a filmet, amelynek az alapvetően negatív hangulatú és zavaros alkotás nem tudott megfelelni, bár bizonyos momentumait illetően (különösen Andrea reality show-ja és karaktere tekintetében - 10 évvel a Big Brother előtt!) meghaladja saját korát.

(VHS-en kölcsönözhető ritkaság, Angliából megrendelhető DVD-n)

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK