Mike Leigh nyert a velencei filmfesztiválon

2004.09.12. 10:35

Mike Leigh kapta Velencében az Arany Oroszlánt, a velencei filmfesztivál fődíját szombat este, a fesztivál záróünnepélyén. Ezüst oroszlánt kapott egy spanyol és egy dél-koreai film.

A 61. velencei filmfesztivál fődiját, Mike Leigh rendező Vera Drake című filmje nyerte el. Leigh alkotása egy angliai "angyalcsináló" bábaasszonyról szól, a történet a múlt század ötvenes éveiben játszódik Főszereplője, Imelda Staunton a legjobb női alakítás díjára is esélyes volt, ezt szombat este meg is kapta a közönség értékítéletére sokat adó hivatalos bírálóktól.

Ezüst Oroszlánt kapott két film. A zsűri nagydíját a spanyol Alejandro Amenábar Mar adentro című alkotása nyerte el, melyben egy teljesen béna férfi ragaszkodik ahhoz a jogához, hogy méltóságban haljon meg. Alakítóját, Javier Bardemé lett a legjobb férfi főszereplő díja. A rendezés különdíját a dél-koreai Bin jip megalkotója, Kim Ki Duk kapta (aki öt évvel ezelőtt hasonló elismerésben részesült a lagúnák városában).

A "Marcello Mastroianni" különdíjban Marco Luisi és Tommaso Ramenghi részesült Lavorare con lentezza című filmjéért. A Jövő Oroszlánja elsőfilmes díjat Ismael Ferrouki vehette át és Francesco Munzi különdíjat kapott. A digitális filmek kategóriájában Mania Akbari munkáját emelte ki a zsűri, míg Lucio Pellegrini és Gianni Zanasi alkotása különdíjban részesült. A rövidfilmek velencei oroszlánja Kamel Cherifhez került, míg e kategóriában Peter Foott kapott különdíjat. Az európai rövidfilmek kategóriájában Steve Hudson Goodbye című filmje kapta a legmagasabb velencei elismerést.

KAPCSOLÓDÓ CIKK