Luc Besson lenyomta a Vodafone-t

2004.09.15. 14:58

A francia filmes közel kétmillió fontot perelt ki a mobilcégből, mert engedély nélkül használtak fel egy általa kitalált karaktert francia reklámkampányukban.

A Besson által 1997-ben leforgatott Az ötödik elem című film egyik szereplője tűnt fel a mobilcég plakátjain. Ugyanis a Bruce Willis és Milla Jovovich neve által fémjelzett sci-fi női főszerepét alakító egykori modell - egyébként Besson volt felesége - adta az arcát a kampányhoz. Ez még nem lett volna baj, azonban a kijevi születésű sztár Az ötödik elem-ben alakított Leeloo ruháját viselte a plakátokon, s még haját is hasonló vöröses árnyalatúra festették a reklám kedvéért.

Besson pert indított, s a múlt héten az egyik párizsi bíróság a rendező-producer javára döntött, így a mobilcégnek 2,75 millió eurót, azaz közel 700 millió forintot kell majd kifizetnie a szerzői jog megsértéséért.

A bíróság közleménye szerint a Vodafone és a kampányt készítő Publicis nevű reklámügynökség "kihasználta a filmet azzal, hogy egyértelmű ráutalást használtak a termék és a film között, ahogyan azt egy parazita tenné".

Besson ügyvédje szerint a rendező "túláradó örömmel fogadta az ítéletet".

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK