TOM HANKS

TOM CRUISE

Mellékfoglalkozások

Rendezői bemutatkozása, a Nyomul a banda! jó hangulatú zenés film, amely mellett televíziós sorozatok rendezői és produceri teendőit is ellátta. Producerként a legnagyobb dobásnak a két évvel ezelőtti meglepetéssiker, a Bazi nagy görög lagzi bizonyult.Jó szimatú és vaskezű producer, saját filmjein kívül bábáskodott olyan kisebb filmek felett is, mint a Narkó, a Más-világ vagy A hazugsággyáros. A külföldi filmesek nagy mentora és vadásza egyben; a spanyol Alejandro Amenebarnak kölcsönadta az asszonyt a Más-világ-hoz a Nyisd ki a szemed! megfilmesítési jogaiért. Következik: a hongkongi parafilm, A szem újraforgatása.

Családi kötelékek

Első felesége, Samatha Lewes elhunyt rákban 1987-ben. Jelenlegi házastársa Rita Wilson, aki színésznőként és producerként is besegít Tom filmjeibe. A Bazi nagy görög lagzi-ra pedig Rita görög gyökerei miatt figyeltek fel. Tom első házasságából született fia, Colin is színészkedik, eddigi legsikeresebb szereplése a Narancsvidék-hez kötődik Jack Black partnereként.A látszat ellenére Cruise a forgatások nagy bikája. Első felesége, Mimi Rogers is színésznő, a Mint a villám forgatásán azonban már Nicole Kidmanre vetette ki a hálóját. Hollywood álompárja 11 év házasság után szakított, de Tom gyorsan vigasztalódott a Vanília égbolt-hoz Spanyolországból importált Penélope Cruzzal. Kidman magánélete szerencsétlenebbül alakult, ám karrierje a válás óta soha nem látott magaslatokba szárnyalt. Penélope és Tom útjai januárban váltak el, azóta sokan drukkolnak a Nicole-lal való restaurációnak két örökbefogadott gyermekük érdekében is.

Meleg helyzetek

Tom a Philadelphia homoszexuális karakterének megformálásáért elnyert Oscar-díj átvételekor egykori meleg tanárának is köszönetet mondott. Ez a köszönetnyilvánítás szolgált a Kevin Kline főszereplésével készült A boldogító nem című komédia alapjául, amelyben a kisvárosi tanár maga is a díjkiosztó közvetítésekor értesül saját szexualitásáról.Tom magánélete folyamatos támadásoknak volt kitéve boldog házassága ellenére is. Gyermektelensége miatt impotenciával és homoszexualitással is vádolták, ráadásul Tarantino szerint a Top Gun valójában egy igazi homo-lovestory.  A pohár akkor lett tele, amikor egy Michael Davis nevű pornósztár állítólagos videofelvételekkel hozakodott elő, melyen ő látható Cruise-zal intim helyzetekben. Tom 100 millió dolláros rágalmazási pert indított.

Kitörés a skatulyából

A szimpatikus, vicces fiatalember szerepekben imádja a közönség Hankset,  a Coen testvérek éppen ezért bízták rá a minden hájjal megkent, gonosz professzor szerepét a Betörő az albérlőm című fekete komédiában. Noha a film alulmúlta a várakozáskat, Hanks bebizonyította, hogy sokoldalú színész. Kevésbé szerencsés azonban A kárhozat útjá-ban való szereplése, ahol a bérgyilkos szerepében is aranyszívű apukának ábrázolták végeredményben.Anne Rice írónő nem győzött tiltakozni, amikor az általa kreált vérszívó szuperhím, Lestat szerepét "a kölyökképű" Cruise kapta az Interjú a vámpírral-ban. A szkeptikus közhangulat ellenére Tom hatásos vámpírnak bizonyult, még ha gyakran úgy néz is ki a filmben, mint egy rossz transzvesztita. A Magnóliá-ban viszont egészen kiemelkedő alakítást nyújtott a hímsoviniszta szexguru szerepében, ahol bőszen kiabálja, hogy "Tiszteld a faszt!" Az igazi megmérettetés azonban a Collateral - A halál záloga bérgyilkosának a szerepe lesz.