Ausztrália híres banditáinak történeteit, de sok mást is láthat, aki ellátogat a szeptember végén megrendezésre kerülő ausztrál filmnapokra.

A második Boomerang ausztrál filmfesztivál szeptember 23-tól 26-ig az Uránia Nemzeti Filmszínházban, szeptember 30. és október 3. között pedig Szegeden, Debrecenben, Egerben, Győrött és Miskolcon kerül megrendezésre. A bemutatásra kerülő ausztrál filmek közül a legtöbbet most egyszeri alkalommal láthatják a magyar nézők.

A Ned Kelly című film egy a legendás ausztrál banditáról szól, aki csapatával az 1878 és 1880 között példátlan rablássorozatot hajtott végre, és akit a rendőrség hatalmas erőkkel próbált elkapni, miközben az ausztrál nép hősként tisztelte. A filmet, amely Robert Drewe A mi napfényünk című regényének megfilmesítése, nem egy fiatal sztár neve fémjelzi: Heath Ledgert láthatjuk a címszerepben, de a főbb szerepekben feltűnik még Orlando Bloom és Naomi Watts is. A Ned Kellyt üldöző rendőrfőnököt pedig az Oscar-díjas Geoffrey Rush alakítja.

Modern banditás film a Chopper című, 2000-ben készült alkotás. A film Mark "Chopper" Read hírhedt bűnöző és kultuszfigura igaz története, aki ölt, lopott, embert rabolt, és még a saját füleit is levágta annak érdekében, hogy legendás bűnöző legyen. Hírnevét azonban csak a börtönben írt önéletrajza (From the Inside) hozta meg, amiből hamar bestseller lett - ezen alapul a film is. Az alkotás az azóta Hollywood egyik aktuális kedvencévé lett Eric Bana (Trója, Hulk) első nagyjátékfilmje, akit állítólag maga Chopper javasolt a főszerepre.

Más hangot üt meg a Japanese Story, melyben az ausztrálok egyik első számú karakterszínésznője, Toni Collette egy geológust játszik, aki a sivatagban reked cége egyik tulajdonosának üzletember fiával (Gotaro Tsunashima). A film azt mutatja be, ahogy a két ember kezdeti ellenszenve lassan alábbhagy és kezdik megkedvelni egymást. A Japanese Story 2003-ban az ausztrál filmintézet (AFI) szinte összes díját besöpörte, többek között a legjobb színésznőnek, rendezőnek és forgatókönyvnek járó díjakat is.

Japanese Story - Toni Collette és Gotaro Tsunashima

A fesztivál programján láthatóak lesznek továbbá a következő filmek: The Night We Called It a Day (egy vígjáték Frank Sinatráról Dennis Hopperrel a főszerepben), Dirty Deeds (akcióvígjáték Toni Collette-tel és John Goodmannel) és a Gauguin életét bemutató Paradise Found (Kiefer Sutherland főszereplésével), amelynek rendezője, Mario Andreacchio a fesztivál vendégeként személyesen is képviseli filmjét.