Tímár Péter újra forgat. Hernádi Judit megint Bajor Imrével és Gálvölgyi Jánossal komédiázik, akik egyébként a valóságban is úgy néznek ki, mint a két öregúr a Muppet show-ból. A Le a fejjel! című új magyar vígjáték forgatásán jártunk.

A fóti filmgyár udvarán középkori ruhába öltözött hölgy közelít a büfékocsi felé. 100 méterről felismerhetetlen, premier plánból viszont már egyértelmű, hogy Hernádi Judit az illető. Pechjére ő volt a Le a fejjel! című készülő film stábjának első tagja, akivel összefutottam.

- Miről szól a film?

- Jaj, ne! Segíts! Mit tudom én, miről szól. Ezeket meg kell emésztenem, ilyenkor én kész vagyok. Na jó. A középkorban játszódik, és szerintem egy groteszk történet. Ennyit tudok róla mondani. A pohárnok és a király családja körül bonyolódik a sztori. Itt mindenkinek van saját akarata, saját vágya, és hellyel-közzel sikerül is elérnie. Én a pohérnoknét játszom, nekem is vannak vágyaim, de az enyémek nem teljesülnek. A pohárnok a Gálvölgyi Jani.

- Ma melyik jelenetet forgatták?

- Most a film befejező jelenetét vesszük, aminek keretében egy nagy, csoportos kivégzés zajlik. Ekkor következik be a happy end. Ez szerintem nem is hangzik rosszul.

- Hogyan instruálja Tímár Péter a színészeket, hogy pontosan illeszkedjenek az általa elképzelt világba?

- Azt hiszem, ő pontosan látja maga előtt, hogy milyen filmet készít. Nagyon lehet bízni abban, hogy ő tudja, milyen lesz egy jelenet. Nincs olyan, hogy beküld minket a díszletbe, és azt mondja: 'Most próbáljuk ki, hogy nézne ez ki így, vagy úgy...' Vannak olyan forgatások, amik közben lassan alakul ki a jelenet. Tímár ezzel szemben pontosan tudja, ki mikor jön be, mikor áll fel, mit kell játszani, és miről szól a jelenet. Ezt nagyon szeretem.

Fotó: Gyárfás Dóra
Bajor Imre és Gálvölgyi János

- Ön is látja maga előtt mindazt, amit Tímár elképzelt?

- Én nem szoktam előre elképzelni a dolgokat, főleg nem, ha olyan rendezővel dolgozom, akinek van határozott elképzelése. Ami sokkal fontosabb, hogy abszolút értem, hogy ő mit akar. Legalábbis azt gondolom, hogy megértem.

- Azt hallottam, hogy a Heti hetes indulását és az ARGO premierjét is az Ön asztrológiai számításait követve választották ki. A Le a fejjel! esetében is kikérték a véleményét?

- Nem, még nem. Ezek azért nem olyan ördöngös dolgok. A Hold állásával függnek össze. Régen az emberek tudták, mikor kell egy magot elvetni ahhoz, hogy bokor nőjön belőle, vagy mikor kell egy fát beoltani. Ezek a tapasztalatok ma is érvényesek lehetnek, ha egy hosszú távú tervbe fogunk. Szerintem nem olyan nagy baj, ha az ember egy kicsit segítségül veszi a régiek tudását, ugyanakkor persze nem elég erre hagyatkozni. Ahhoz, hogy egy bemutató sikeres legyen, nem árt, ha jó a film.