Andy Vajna is beszállt az '56-os filmbe

2004.09.21. 14:58

Andy Vajna Cinergi nevű produkciós cége beszállt a Freedom's Fury című dokumentumfilm finanszírozásába. A film az 1956-os forradalomról és az azt követő magyar-orosz olimpiai vízilabda-középdöntő mérkőzésről szól.

Nem sokkal azután, hogy a szovjet Vörös Hadsereg tankjai begördültek Budapest utcáira és leverték a népfelkelést, a két országnak szembesülnie kellett vele, hogy az Ausztráliában rendezett nyári olimpia vízilabda-középdöntőjében egymás ellen kell játszaniuk. Ezt a témát dolgozza fel a Freedom's Fury címmel készülő dokumentumfilm.

Colin Gray és nővére, Megan Raney írják és rendezik a magyar múlt egy szeletét filmre vivő mozit. Grayt már régóta érdekelte a téma. Gyerekkorától fogva vízilabdázik, és a történetet először egyetemista csapatának edzőjétől hallotta, aki magyar volt.

A készítők független forrásokból finanszírozzák a filmet, Quentin Tarantino, Lucy Liu és a díjnyertes dokumentumfilmes, Amy Sommer támogatásával. Andy Vajna is úgy döntött, hogy Cinergi nevű produkciós cégével befektet a Freedom's Fury-be, így rendeződött a film anyagi háttere. A cég maga is dolgozik egy mozin, ami ugyanezt a témát dolgozná fel.

Az alkotás előreláthatólag még az ősszel elkészül, és jövőre mutatják be a fesztiválokon. Gray és Raney, akik együttesen Sibsnek nevezik magukat, szintén közösen írták és rendezték a This Is Static X című rock-dokumentumfilmet.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK