Majd megint jöttek a "legjobb barátnő"-szerepek: a Doktor Szöszi-ben ismét Reese Witherspoonnal komédiázott (aki időközben az ő legjobb barátnője lett), majd az Édes kis semmiség-ben Cameron Diazzal és Christina Applegate-tel. Utóbbi egy kudarcba fulladt kísérlet volt arra, hogy bebizonyítsák: a lányok legalább olyan gusztustalan viccekre képesek, mint a fiúk. Blair például azt a magasztos feladatot kapta, hogy egy banánnal imitálja az orális szexet.

"Tudtam, hogy ő a legalkalmasabb színésznő Jane szerepére" - nyilatkozta a film rendezője, Roger Kumble, "mert bármit meg tud csinálni. Márpedig itt igazán helyt kellett állni: rávettük néhány igencsak elszállt jelenetre." Ő pedig így vélekedik minderről:

"Szinte bármire hajlandó vagyok egy jó viccért, vagy annak érdekében, hogy egy történettel segíteni tudjak az embereknek. Csak azért viszont nem lehet rávenni semmire, hogy sokkoljuk a nézőket vagy disznólkodjunk kicsit. Ha senkit nem bánt a vicc, én benne vagyok. Gyakorlatilag nincs egóm, bohócot csinálok saját magamból is, akár megalázó helyzetbe is kerülök. Ami belefér, az jöhet! Csak azt szeretném elkerülni, hogy ha hazamegyek, szégyenkeznem kelljen azért, mert valakit megbántottam."

A határokat tehát határozottan meghúzta, és nem is lépte át. A Pokolfajzat ráadásul nem is állította nehéz választás elé. A címszereplő szerelmét, Lizt alakítja benne, aki - állítása szerint - közel áll a személyiségéhez. "Azt hiszem, én is - és még sokan, akiket ismerek - nagyon erős emberek vagyunk. Sokkal több erő van bennünk, mint gondolnánk, mivel legtöbbször nincs szükség rá, hogy használjuk ezt a képességünket. Én például elképesztően félszeg és esetlen tudok lenni az életben. Liz bőrébe bújva átélhettem, milyen belül erős nőnek lenni, aki néha úgy viselkedik, mint egy szende kislány."

Forrás: InterCom
Selma Blair a Pokolfajzat-ban

A forgatást Prágában tartották, és mivel Liz nem szerepel minden jelenetben, Selmának volt ideje felfedezni a várost és a környéket. Állítólag még néhány szerb barátot is szerzett magának. A végén kellett csak megküzdenie a nagy jelenettel: amikor romantikus csókot vált a címben szereplő szörnyeteggel: "Nagyon izgatott voltam, és Guillermo, a rendező az utolsó napra tartogatta ezt a feladatot. De talán Ron, a partnerem még nálam is idegesebb volt. Végtére is az apám lehetne, és ezzel ő nehezen küzdött meg érzelmileg. Aztán valahogy mégiscsak elcsattant a csók, ami nagyon fura volt, mert Ron egy vastag gumimaszkot viselt közben. Addig én erről teljesen megfeledkeztem, mert olyan szexisen viselkedett, annyira gyengéd és humoros volt. Úgy értem, maga a Pokolfajzat, nem Ron, a színész. Erre hozzáér a szám, és csupa fog, meg latex... Filmen szerencsére jól nézett ki, a forgatáson viszont egész nap röhögtem."

Ezzel persze még nem értek véget a megpróbáltatások Blair színészi karrierjében. Nem sokkal később a legendás John Waters kérte fel legújabb filmje, az A Dirty Shame (Mocskos szégyen) egyik szerepére. Mint a cím is jelzi, ez az alkotás sem mentes a "bevállalós" helyzetektől. Selma ezúttal szőke, dauerolt hajjal, XXL-es méretű műmellekkel komédiázik. Az alkotást pár hete mutatták be a torontói filmfesztiválon, és vegyes fogadtatásra lelt.

XXL-es cickókkal az A Dirty Shame című filmben

Selma Blair azonban az a fajta színésznő, akinek a karrierjében nem jelent törést egy-egy film bukása. Híres átváltozóképessége, gátlástalansága és szívóssága miatt mindig kap felkérést. Az elkövetkezendő hónapokban négy új szerepet vállalt - tehát sokszor láthatjuk még megújuló arcát a vásznon.

Gyárfás Dóra