A Hatodik érzék végére időzített meglepetés óta a rendező M. Night Shyamalannak védjegyévé vált az egész történetet új megvilágításba helyező csavar, amelytől a néző azt érzi, hogy hülyére vették, de mégsem nézték hülyének. A legújabb Shyamalan-alkotás, A falu azonban nem fog olyan álmatlan éjszakákat okozni, mint az összeállításunkban szereplő csavaros kultfilmek a kilencvenes évekből. Ki volt Keyser Söze? Mit rejt a Síró játék énekesnőjének fürdőköpenye? Melyik férfi nem szeretne úgy kinézni, mint Brad Pitt? Miért nem készült folytatása a Hatodik érzéknek? A válaszokat itt olvashatja, csak saját felelősségére!

Figyelem! A fehér betűvel szedett mondatok a "Hölgyeim és uraim...!" címszavak után elárulják a történetek kulcsmomentumait, illetve a csavart. Ezeket a részeket az egérrel kijelölve olvashatja el.

Rendező: M. Night Shyamalan
Szereplők: Bruce Willis, Haley Joel Osment, Toni Collette

Egy hatéves kisfiú halottakat lát, akik segítséget kérnek tőle: "Halottakat látok. Mindenütt ott vannak. Ők nem látják egymást. Csak azt látják, amit látni akarnak. Nem tudják, hogy halottak." Édesanyja pszichiátert fogad a gyerek mellé, aki mindenki mással ellentétben végre hisz neki.

Forrás: InterCom

Árulkodó momentumok: A halottak közelében érzett hideg; a központi kapcsolaton kívüli kommunikáció; Malcolmmal nem beszél a felesége, mert elkésett az étteremből

Hölgyeim és uraim...!: Bruce Willis egy hulla, csak még ő sem tudja.
 
Nézd meg újra, és láss csodát!: Szépen összeáll a történet, ha újranézzük, de némileg satnya magyarázatnak tűnik, hogy a szellemek nem tudják, hogy ők halottak. Nem is teljesen következetes a fogatókönyv e tekintetben, lásd a sátorban előtűnő para-kislányt (akit a később a Narancsvidék című tévésorozattal ismertté vált Misha Barton játszik).

Lásd még: Malcolm és feleségének viszonya egyértelműen a Ghost-ot idézi, amelyben a csavar a kiindulópont. A Hatodik érzék-éhez hasonló trükkel kápráztatta el a világot két év múlva Alajandro Amenebar rendező és Nicole Kidman a Más-világ-ban, amely a végcsavaron kívül is kiválóan adagolta a gótikus hangulatú borzongást. Shyamalantól azóta is minden filmjében hasonló meglepetésre számítanak, és a felfokozott várakozás miatt nem is elégedett meg a közhangulat A sebezhetetlen képregényhőseivel, a Jelek mennyei gabonaköreivel és A falu dögunalmával.