Latin vér

2004.10.01. 17:16

Carandiru
Rendező: Hector Babenco
Szereplők: Luis Carlos Vasconcelos, Milton Goncalves, Ivan de Almeida, Rodrigo Santoro

Dr. Drauzio Varella az AIDS megelőzésére indított önkéntes program keretében érkezett a Sao Pauló-i büntetésvégrehajtási intézetbe a 90-es évek elején. Az ő emlékirataiból készült a Carandiru forgatókönyve, amely az 1992-es, 111 rab életét követelő börtönlázadásig ad betekintést az intézmény életébe. A film egyértelműen az Isten városa által betört lovat kívánja megülni, körülbelül a film feléig nagy sikerrel. A szórakoztató epizódok, visszatekintések az orvost alakító színész idegesítően bárgyú tekintetét is ellensúlyozzák. A börtönélet ábrázolása azonban a túlságosan is realista, öncélúan erőszakos végletekből pillanatok alatt hiteltelen, eszményített jelenetekbe csap át (pl. nyílt nap a börtönben). Az Isten városá-ból és Scorsese filmjeiből való lopások egyre egyértelműbbek és zavaróbbak, a savanyú tejszínhab a finomnak indult tortán pedig a lázadás túlstilizált, szájbarágós és a A passió-ra hajazó erőszakos bemutatása. Kár érte.

Forrás: SPI

A legemlékezetesebb: A film első egy órája vitathatatlanul erős, különösen szórakoztató Fenség előtörténete, akit két harcias amazon iránti szenvedélye vitt a börtönbe vezető útra.

Nemzetközi pályafutás: Az Isten városa sikerének felhasználása bejött marketingszempontból, és még a cannes-i filmfesztivál is beválogatta versenyprogramjába, a nem túl nívós havannai filmfesztiválon aratott: hét díjat zsebelt be. A Lady Di nevű transzvesztitát alakító Rodrigo Santoro pedig nemzetközi szívtiprói karrier felé dobbantott a Charlie angyalai második része és az Igazából szerelem segítségével.

Itthon: szeptember 23-tól a mozikban

KAPCSOLÓDÓ CIKK