Latin vér

2004.10.01. 17:16

Cidade de Deus
Rendező: Fernando Meirelles és Katía Lund
Szereplők: Alexandre Rodrigues, Leandro Firmino, Douglas Silva, Phellipe Haagensen, Seu Jorge

Az 1960-as években létrehozott Isten városa nevű lakóövezet a 80-as évekre Rio de Janeiro legveszélyesebb kerületévé fejlődött, ahol a fiatalok túlélési esélyei attól függenek, hogy a rossz vagy a rosszabb oldalra állnak-e, és a konfliktusoknak már gyermekkorban is pisztolylövésekkel vetnek véget. A film főhőse nem akar belesodródni a bűn mocsarába, de akaratlanul is megcsapja annak a szele, amikor a véreskezű pszichopata, Kiskocka rémuralma után kezdődött bandaháborút kezdi fényképezőgépével dokumentálni.

Forrás: Budapest Film

A legemlékezetesebb: Sajnos a filmben látható erőszak nem túlzás, nagy része valós történeteken alapul, és a szereplőket is a nyomornegyedekből szedték össze (a Rakétát alakító Alexandre Rodriguest éppen az Isten városa negyedből) a rendezők. Ennek megfelelően félelmetesen realisztikus film az Isten városa, szerencsére elegendő adag humorral fűszerezve. Az egyik legnagyszerűbb jelenet Benny, a szívtipró búcsúbulija, amikor maga mögött akarja hagyni a bűnöző életet, és a parti véres végét leszámítva még fel is csillan az a bizonyos irigyelt dél-amerikai édes élet.

Nemzetközi pályafutás: A latin-amerikai hullám legsikeresebb darabja lett a Martin Scorsese korai filmjeihez hasonlított alkotás. A 2002-es torontói filmfesztivál díját követően két éven keresztül gyűjtögette az elismeréseket, szép eredményt produkált világszerte a mozipénztáraknál. Idén 4 Oscar-jelölésig menetelt, ami külföldi filmnél igen ritka, ráadásul a legjobb rendezői kategóriában is jelölték nagy meglepetésre. Az alkotók tavaly egy dokumentarista jellegű tévésorozatban (Emberek városa) folytatták a témát.

Itthon: még mindig fel-feltűnik a mozik műsorán, kölcsönözhető és megvásárolható DVD-n és VHS-en

KAPCSOLÓDÓ CIKK