Latin vér

2004.10.01. 17:16

Amores Perros
Rendező: Alejandro Gonzáles Inárritu
Szereplők: Emilio Echevárria, Gael García Bernal, Goya Toledo, Álvaro Guerrero, Vanessa Bauche, Jorge Salinas, Marco Pérez

Három szál kapcsolódik össze egy végzetes autóbaleset kapcsán; Octavio kutyaviadallal próbál pénzt összetarhálni, hogy leléphessen bátyja feleségével, Daniel és a topmodell Valeria újdonsült boldogságát teljesen tönkreteszi, amikor kis pudlikutyájukat elnyeli a lakás padlóburkolata, a hajléktalan-álarc mögé rejtőző bérgyilkos, El Chivo pedig kóbor kutyákat gyógyít, hogy túltegye magát lánya elvesztésén. Mexikóváros keresztmetszete csodálatosan bontakozik ki reményen, felejtésen, csalódásokon keresztül, a kutyák vad csaholásától kísérve. 

Forrás: Budapest Film

A legemlékezetesebb: Noha a három történet közül az első a legerőteljesebb, mégis a második kettő tartogat szívszorítóbb pillanatokat. Valeria klausztrofóbikus őrülete a padló alatt vonyító kutyával Polanski Iszonyat-ára emlékeztet, a metafora végkifejlete pedig képekben is döbbenetes. El Chivo története pedig nem mentes a moralizástól, mégis a legerőteljesebb jelenet, amikor a férfi arra tér haza, hogy a biztos halálból általa felgyógyított kutya széttépte az összes többi kutyáját.

Nemzetközi pályafutás: A hazai díjakat (10 Ariel-díj!) temérdek nemzetközi követte, Latin-Amerika szinte minden országában kitüntették, majd a cannes-i filmfesztivál kritikusainak szívét hódította meg, és a britek is a legjobb külföldi filmnek nyilvánították ebben az évben. Az Arany Glóbusz és az Oscar csak jelölés maradt, de Hollywood azonnal lecsapott a tehetséges rendezőre, aki következő autóbalesetes történetszövevényét már Sean Pennel, Naomi Wattsszal és Benicio Del Toróval rendezhette (21 Gramm).

Itthon: a sikeres mozibemutató után egyelőre csak VHS-en kölcsönözhető

KAPCSOLÓDÓ CIKK