Latin vér

2004.10.01. 17:16

Central do Brasil
Rendező: Walter Salles
Szereplők: Fernanda Montenegro, Vinícius de Oliviera, Marília Pera

Az árva kisfiút oltalmába veszi a nyugdíjas tanár néni - hangozhatna a megtévesztő összefoglaló. Csakhogy a jóságos néni, aki a riói pályaudvaron az írástudatlanok levelezésének lebonyolításából él, valójában remekül szórakozik otthon a leveleken, és esze ágában sincs elküldeni azokat. A kuncsaftjaként megismert Josuét sem jószándékból veszi magához, hanem hogy eladja gyermekkereskedőknek, és a pénzből vehessen egy tévét. Később azonban megszólal a lelkiismerete, és kiszabadítja a gyermeket, hogy elvigye vidéken élő apjához. Kettősük az utóbbi évek legszokatlanabb road movie-ját eredményezi a varázslatos brazil tájakon keresztül.

Forrás: Budapest Film

A legemlékezetesebb: Fernanda Montenegro sziporkázik a morcos banya szerepében, különösen emlékezetes a jelenet, amelyben felszlopál egy üveg bort a buszon, és hirtelen bölcselkedni kezd a meglepett Josuénak.

Nemzetközi pályafutás: A diadalmenet a '98-as berlini filmfesztiválon kezdődött, ahol a fődíjat és a legjobb színésznő Ezüst Medvéjét is elhozta a film, majd a Brit Filmakadémia és az Arany Glóbusz kritikusai is a legjobb külföldi film díjával jutalmazták, amelyet két Oscar-jelölés is követett.

Itthon: a sikeres mozibemutató után egyelőre csak VHS-en kölcsönözhető

Onozó Róbert

Előző
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK