77 éves korában elhunyt Janet Leigh, a Psycho híres zuhanyzós jelenetének szőke színésznője, Jamie Lee Curtis édesanyja. A filmcsillagot családja körében, otthonában érte a halál.

Janet Leigh, akinek szörnyű meggyilkolása Alfred Hitchcock Psychó-jában mozibajárók generációit késztette arra, hogy kétszer is meggondolják, belépnek-e egy motelszoba zuhanyzójába, 77 éves korában elhunyt Beverly Hills-i otthonában - jelentette lánya megbízottja hétfőn.

"A színésznő férje, Robert Brandt és két lányuk, Kelly Curtis és Jamie Lee Curtis mellette voltak az utolsó órákban vasárnap" - mondta Heidi Schaeffer, Jamie Lee Curtis szóvivője. Leigh vasculitistől, a véredények gyulladásától szenvedett az utóbbi években.

A szőke szépségnek hosszú és előkelő karrierje volt, olyan filmekben szerepelt, mint az 1962-es politikai thriller, A mandzsúriai jelölt és Orson Welles 1958-as film noir klasszikusa, A gonosz érintése. Mégis leginkább a Psycho volt az, ami örök hírnevet szerzett neki. Sikkasztó hivatalnoknőt alakított, akit halálra szurkál a zuhany alatt a női ruhába bújt őrült, Anthony Perkins. A filmért Oscar-díjra jelölték a legjobb női mellékszereplő kategóriában.

Hitchcock hetven, egyenként két-három másodperces felvételből állította össze a zuhany-jelenetet, ezért Leigh egy teljes hetet töltött a tusoló alatt. Azt pletykálták, hogy meztelen volt a forgatás során, de valójában testszínű mezt viselt. Bár a mai néző számára már egészen visszafogottnak tűnik, saját korában a híres jelenet meglehetősen sokkoló volt brutalitása miatt.

Leigh 1995-ben könyvet írt élményeiről Psycho: Behind the Scenes in the Classic Thriller címmel. Ebben mesélte rajongóinak, hogy a munka könnyű volt az utolsó 20 másodpercet leszámítva, de akkor a legmélyebb rettenetet kellett eljátszania, ahogy a karakterét halálra sebezték.

Sokszor mondogatta, hogy a film óta képtelen zuhanyozni. "Ez nem reklám, nem olyasmi, amivel fel akarom hívni a nyilvánosság figyelmét" - bizonygatta. "Becsületszavamra."