Meghalt Superman

2004.10.11. 7:50

A képregényhőst alakító Christopher Reeve 9 éve tolószékhez kötve élte életét. A lovasbalesetet szenvedett színészt 52 éves korában érte a halál.

Reeve 1995-ben leesett lováról, és súlyos gerincsérülést szenvedett. Azóta kemény küzdelem árán elérte, hogy ismét tudta mozgatni egy ujját, s azt is elérte, hogy saját erejéből tudott már lélegezni.

A gerincvelőkutatás egyik legfőbb támogatóját a Northern Westchester kórházban kezelték a paralízises betegekre jellemző nyomási sebekkel. Az elmúlt héten ez a seb súlyosan elfertőződött. Ennek következtében Reeve a szombati nap során szívszélhűdést szenvedett New York-i otthonában, majd nem sokkal ezután kómába esett. A színész családtagjai ágya mellett voltak halála pillanatában.

"Elmondhatatlanul szomorú vagyok"  - nyilatkozta Margot Kidder, Reeve Superman-béli partnernője a USA Today-nek. "A szívem szakad meg, egyszerűen nem tudom, mit mondjak. Annyira jól volt. Valóságos példaképpé nőtte ki magát, aki megmutatta, hogy nem létezik lehetetlen."

"Az egész családom nevében szeretném megköszönni a Northern Westchester kórháznak az odaadó gondoskodást, amelyet a férjem kapott tőlük" - írta Dana Reeve, a színész felesége egy közleményben. "Külön köszönetemet szeretném kifejezni Christopher személyes csapatának, a nővéreknek és segédeinek, valamint a milliónyi rajongónak világszerte, akik éveken át támogatták a férjemet."

Reeve balesete után kedvezőbb biztosítási feltételekért kezdett lobbizni az amerikai kongresszusnál, amelyek az övéhez hasonló súlyos sérülés esetén nyújtana előnyöket az érintetteknek. Emellett az 1996-os Oscar-gálán megindító beszédet intézett a közönséghez, amelyben szorgalmazta, hogy kollégái több társadalmi kérdéssel foglalkozó filmet forgassanak.

"Hollywoodnak többet kell tennie" - mondta a színész az Oscar-gálán. "Továbbra is kockáztatnunk kell és foglalkoznunk kell a problémákkal. A filmes közösség egyedülálló módon, sokkal többet tud tenni bizonyos kérdéseket illetően, mint akárki más. Nincs olyan kihívás, akár művészi, akár bámilyen más, amelynek ne tudnánk megfelelni."

Reeve filmes karrierjét rendezőként folytatta, s 1998-ban színészként is visszatért, Hitchcock Hátsó ablak című thrillerének modern változatában. Szerepe szerint egy tolószékes férfit alakított, akinek meggyőződése, hogy szomszédját meggyilkolták. A színész játékával elnyerte a színésszakszervezet legjobb alakításnak járó díját.

"Aggódtam, hogy pusztán a hangommal és az arcommal nem fogom tudni elég hatékonyan kommunikálni a történetet" - nyilatkozta a díj átvételekor. "De meglepetten tapasztaltam, hogy ha megfelelően koncentrálok, a gondolataim kiülnek az arcomra. A film sok közeli képpel operált, ezért tudtam, hogy minden egyes gondolat számít."

2000-ben Reeve már képes volt megmozdítani mutatóujját, egy speciális edzésprogramnak köszönhetően pedig meg tudta erősíteni kar- és lábizmait is. Ezzel párhuzamosan visszanyerte az érzékelését a teste néhány pontján. Többször hangoztatta, hogy egy napon feláll majd a tolószékéből.

"Nem fogom engedni, hogy egy sérülés meghatározza, hogyan élem az életemet" - hangoztatta a művész. "Nem akarok vakmerőnek tűnni, de egy első hallásra ijesztő cél sokat segíthet a gyógyulásban."

Reeve az őssejtkutatást is támogatta, s ez még a közelgő választásokra készülő amerikai elnökjelöltek vitáján is szóba került, amikor a demokrata John Kerry megemlítette a színész nevét.

Színészi karrierje már tízéves korában megkezdődött, amikor életében először lépett a világot jelentő deszkákra. Az 1978-ban bemutatott Superman főszerepére 200 jelentkező közül választották ki. Bár a szuperhős a világhírt hozta meg Reeve számára, a színész attól tartott, beskatulyázzák az akcióhős kategóriába.

"Repültem, gonosszá váltam, a feje tetejére állítottam a világot, és még néhány macskát is lehoztam a fáról" - nyilatkozta Reeve az L. A. Timesnak 1983-ban. "Mi maradt még, amit Superman még nem tett meg?"

A 192 centiméter magas Reeve számos sportot űzött. Több lovat is vásárolt, s rendszeresen részt vett díjugrató versenyeken. 1995-ben az egyik akadály előtt Reeve lova váratlanul megtorpant, s a színész fejjel előre zuhant a földre. Az esés következtében eltörte felső két nyakcsigolyáját, és gerincvelő-sérülést szenvedett. Egy, a baleset után adott interjújában elárulta, a baleset utáni első napokban az öngyilkosság gondolata foglalkoztatta, azonban amikor meglátta a gyermekeit, elállt ettől a szándékától.

Halála után felesége, Dana Morosini, közös gyermekük, Will, Reeve előző kapcsolatából származó két gyermeke, Matthew és Alexandra, valamint édesanyja, édesapja és bátyja, Benjamin gyászolják. A temetésről egyelőre még nem rendelkeztek.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK