Filmtörténelmet írt egy pornórendező, aki a legújabb DVD-technikát felhasználva dobta piacra nemrégiben leforgatott alkotását. A HD-DVD-lemezek megváltoztathatják a teljes jelenlegi piacot.

A Joone nevű pornórendező Tahitin és Bora Borán készítette el az Island Fever 3 címet viselő művet, amelyben a Digital Playground stúdió legismertebb sztárjai - többek között Devon és Jesse Jane - kerülnek "közelebbi ismeretségbe" egymással.

A készítők sokat várnak a feljavított minőségű, úgynevezett High-Definition DVD-lemezektől, amelyek a digitális adathordozók következő generációját jelenthetik. A speciális kamerákat is igénylő technológia eddig soha nem látott képminőséget tesz lehetővé. Joone filmje az első alkotás, amelyet HD-DVD-n adnak ki, ezzel a rendező filmtörténelmi mérföldkövet állított fel.

"A forgatás előtt külön figyelmeztettem a lányokat, hogy jól aludják ki magukat előző este, mert a HD-kamerák mindent látnak" - mesélte Joone a Varietynek adott interjújában. "Nem akartam karikákat látni senkinek a szeme alatt sem."

A HD-technológiával leforgatott filmek szinte teljesen megreformálhatja a filmszakmát. A HD-filmek utómunkálatai mintegy 20%-kal többe kerülnek, a HD-kamerákkal pedig valamivel tovább tart maga a forgatás is. A képminőség miatt pedig külön oda kell figyelni a sminkekre, ugyanis a legkisebb hiba is ordítónak hat a tűéles képeken.

A projekt digitális utómunkálataiban a Microsoft is részt vett, s most együtt várják az eladási eredményeket az Island Fever 3 piacra dobása után. Már csak azért is kíváncsiak, ugyanis éppen Joone volt az a rendező, akinek Virtual Sex című sorozata - amelyben a felhasználó olyan szemszögből láthatja az eseményeket, mintha ő maga szeretkezne az adott pornósztárral - segített világszerte elterjeszteni a pornó-DVD-ket. 2001-ben az Island Fever első része elnyerte a legtöbbet kölcsönzött alkotás díját az amerikai videokölcsönzők hálózatától.

Az Island Fever 3 előzetese megtekinthető a világhálón is, a szakértők szerint pedig a lemez egyedülálló a maga nemében. A két DVD-t is tartalmazó csomag egyikén maga a film kapott helyet, a másikon pedig egy werkfilmet láthatnak a kíváncsi pornórajongók.

A film egyik jelenete helyett egy gyönyörű kép Bora Boráról

A HD-DVD azonban nem csak a pornóiparban durranhat nagyot. Az óriáscégeket éppúgy foglalkoztatja a technológia, mint a szexfilmeseket. A Sony nemrégiben felvásárolta a Metro-Goldwyn-Mayer filmstúdiót, ezzel pedig a japán cég akár el is döntheti a már egy ideje folyó vitát a HD-lemezek szabványait illetően. Az úgynevezett Blu-ray Disc Association tagjai a kék lézert használó korongok népszerűsítéséért szállnak síkra, míg a Toshiba és az NEC által vezetett HD-DVD csoport saját formátumát látná a boltok polcain. Az MGM felvásárlásával azonban a Sony számos film jogdíjaira is rátette a kezét, ez pedig kulcsfontosságú lehet a vita eldöntésében. A hollywoodi stúdiók szava is sokat számít majd, ugyanis immár több bevételük van a DVD-eladásokból, mint a mozijegyek értékesítéséből.

"Ez a tranzakció még az eddigieknél jobban is a Blu-ray felé billenti a mérleg nyelvét" - nyilatkozta Ross Rubin fogyasztói elemző.

Ennek ellenére a Sonynak óvatosnak kell lennie a formátumharcban, ugyanis annak idején a japán cég volt a nagy vesztese a VHS-formátum elterjedésének, saját fejlesztésű Betamaxával szemben.