A Filművészeti és Filmtudományi Akadémia csütörtökön bejelentette, hogy Chris Rock lesz a következő Oscar-gála házigazdája. A színész-komikus most először látja el ezt a feladatot, az előző években Whoopi Goldberg, Billy Crystal és Steve Martin váltották egymást.

"Chris Rock nagy rajongója vagyok" - mondta Gil Cates, az Oscar-tévéközvetítés producere. "Folyton megnevettet, és mindig van valami érdekes mondanivalója. Chris képviseli az új komikusgeneráció legjavát. Csodálatos, hogy ő lesz az Oscar házigazdája."

Rock írta és rendezte az Államfőnök című vígjátékot, valamint ő alakította a főszerepet is. Játszott többek között a Dogmá-ban, a Rossz társaság című akció-komédiában, a Halálos fegyver 4-ben,  de Amerikában leginkább komikusként ismert egyszemélyes show-műsorairól.

A sztár három Emmy-díjat nyert a tévéprogramjaiért, és két Grammyt a komédia-albumaiért. Rock jelenleg a The Longest Yard remake-jét forgatja Adam Sandlerrel, és nemrég kölcsönözte hangját egy zebrának a Madagaskar című rajzfilmben. Mindkét produkció 2005 májusában kerül a nagyközönség elé.

A 39 éves komikus legutóbb az MTV Movie Awards gálát vezette. Whoopi Goldberg után ő lesz a filmes gála második afro-amerikai házigazdája. A 77. Oscar-díj-átadás február 27-én lesz, és az ABC nevű tévécsatorna fogja közvetíteni.

A tavalyi gálára 43 millióan voltak kíváncsiak, és bár ez javulást jelentett a 2003-as esemény 33 milliós mélypontjához képest, az Oscar nézettsége még mindig alacsony volt a tíz évvel ezelőtti adatokhoz képest. Rock meglehetősen népszerűnek számít a 12 és 34 év közötti fiatalok, az "MTV-generáció" körében, akiknek talán már elegük lett Crystal poénjaiból. Cates arra számít, hogy Chris Rock a képernyő elé vonzza majd ezt a korosztályt is.