Az Egy gésa emlékiratai filmváltozatának forgatása megkezdődött. A romantikus történet főszerepét a Tigris és sárkány sztárja, a fiatal és tehetséges Zhang Ziyi játssza. A rendező Rob Marshall, aki a hatszoros Oscar-díjas Chicagó-t jegyzi.

Elkezdték forgatni Arthur Golden nemzetközi sikerű best-sellerének, az Egy gésa emlékiratai-nak filmváltozatát Los Angelesben. A rendező Rob Marshall, aki a Renée Zellweger főszereplésével készült, hatszoros Oscar-nyertes Chicagó-t jegyzi. A Los Angeles-i helyszíneken kívül Észak-Kaliforniában és Japánban fogják felvenni a romantikus film jeleneteit.

A főszerepet a Tigris és sárkány és a Hős fiatal kínai sztárjára, Zhang Ziyire osztották, akinek legutóbbi filmje, a House of Flying Daggers elbűvölte a kritikusokat Cannes-ban, és most a magyar Kontroll ellenfeleként benevezték a legjobb külföldi filmnek járó Oscar-díjért folyó versenybe. A főhősnő szerelmét Az utolsó szamuráj-ból ismert Ken Watanabe játssza, a főbb szerepekben feltűnik Michelle Yeoh, aki szintén szerepelt a Tigris és sárkány-ban, Kudoh Youki, aki az Oscar-jelölt Hó hull a cédrusra című filmben játszott, valamint Yakusho Koji a Shall We Dance?-ből.

A japán filmeseket bosszantja, hogy a szereplők többsége kínai származású, ezért lehet, hogy mégsem működik együtt az amerikaiakkal a Toei stúdió. Szerintük a kínai számfölény ebben a filmben olyan, "mintha Kioto templomát hatalmas kínai étteremmé változtatnák".

Steven Spielberg lesz az Egy gésa emlékiratai egyik producere. A film színfalak mögötti munkájában is díjnyertes szakemberek vesznek részt, sokan közülük a rendezővel dolgoztak már a Chicagó című filmen is. A vágó a Sólyom végveszélyben-ért Oscar-díjjal kitüntetett Pietro Scalia, és a jelmeztervező is elnyerte már egyszer az Akadémia díját a Chicagó-ban végzett munkájáért.

A történet Japán egzotikus világában játszódik, amely a technológiai fejlettség ellenére mindmáig megőrizte titokzatos varázsát, hagyományait is. Az Egy gésa emlékiratai a II. világháború előtti években kezdődik, amikor egy japán kislányt elszakítanak nincstelen családjától, hogy szolgáló, majd tanonc legyen egy gésa-házban. A szép, de kegyetlen rivális gonoszkodásai kis híján megtörik a kislányt, de néhány év alatt mégis szinte kivirágzik, és gyönyörű gésa válik belőle Szajuri néven. A csodálatos szépségű és művelt nő meghódítja korának legnagyobb hatalommal bíró emberét is, de titokban olyasvalakibe szerelmes, aki elérhetetlen számára.

A cselekmény kibontása mellett Golden best-sellere részletes, izgalmas betekintést nyújt a gésák világába, a gyakran kíméletlen tanulási folyamatba, ami a tökéletes nő mítoszának valóra váltásához vezet. A japánok nehezményezték, hogy a könyv a  nyugati ember értelmezésében mutatja be Japán gésa-kultúráját. Szerintük az író prostituáltnak állítja be a gésákat, holott hazájukban inkább művésznek tekintik őket.