Nincs, ami hiányozna róla: színészek, rendezők, forgatókönyvírók életrajza, legfrissebb munkái, korai zsengéi, premierfotói, aranyköpései, gázsija; filmek rövid sztorija, előzetese, költségvetése, bevételi adatai, forgatási helyszínei, díjai, és még számtalan hasznos és felesleges információ a mozi világából. Ha mozgóképről van szó, akkor minden út az Internet Movie Database-hez vezet, mi pedig elvezetjük önt az iMDb mögött megbúvó világhoz!

A bibliánk, a Larousse-enciklopédiánk, az értelmező szótárunk. A mankó, ami nélkül csak bicegve haladnánk - legalábbis mi, filmes újságírók. Számunkra az első kattintás és az utolsó oldal, amit bezárunk egy átlagos napon. A legjobb unalom-űző, egy bebarangolhatatlan labirintus. Az iMDb mindaz, amiért az internetet feltalálták: temérdek információ egy helyen, könnyen kezelhető, átlátható, felderíthető formában. Egy kincsesbánya.

Ma eszembe jutott, hogy kicsit utánajárjak, ki is volt Ava Gardner. Beírtam a nevét az iMDb keresőjébe, és pillanatok alatt többet tudtam, mint amire kíváncsi voltam. Honnan származott, hogy fedezték fel, mennyit keresett, kikhez ment férjhez, milyen filmeket forgatott, hány memoár jelent meg róla, és végül azt is, hogy nézett ki a hollywoodi filmtörténet máig legszebbnek tartott dívája. De ez még semmi!

Ugyanennyit tudhatok meg Gryllus Dorkáról is ezen a honlapon. Szinte hihetetlen, de a legfrissebb adatok is fent vannak róla, belinkelték a hivatalos honlapját, és érdekességként említik, hogy válófélben van Geszti Pétertől. Dobó Katáról kiderül, hogy hamarosan új magyar filmben szerepel, és hogy Bochkor Gábor ex-barátnője. Sőt, még Bochkornak is van saját oldala az iMDb-n!  Egy dolog tehát biztos: az iMDb-nek Magyarországon is van egy kémje - akárcsak bárhol másutt a világon.

Audrey Tautou - Most forgatja a Lakótársat keresünk 2-t

Mint a legtöbb giga-vállalkozás, ez is csak egyetlen, árva mániákus fejéből pattant ki 15 évvel ezelőtt. Col Needham egy átlagos szombaton tíz filmet nézett végig, egy átlagos évben pedig 1100-at. Ez még az ő agyának is sok volt, lassan rájött, hogy már nem tudja felidézni, mit látott, és mi az, amire még kíváncsi. 23 évesen tehát nekiállt egy saját filmes adatbázis létrehozásának, amibe később a barátai is bekapcsolódtak.

Élodie Bouchez - A Daft Punk egyik tagjának szült gyereket

1989-ben - amikor az iMDb alapjait lefektették - az internet még gyerekcipőben járt, és nem lehetett tudni, hová fejlődik. A brit Needham ezért úgy döntött, hogy nem maroknyi csapatával folytatja, hanem becsatlakozik egy amerikai egyetem filmes tanszékének kísérletébe. A jórészt fiúkból álló "szerkesztőség" kedvenc témája természetesen az volt, hogy melyik színésznő a legjobb csaj és milyen filmekben lehetett látni őt. Később kénytelenek voltak a férfi színészeket is számba venni, aztán jöttek a rendezők és a többi alkotó.

Jeanne Balibar - Nem csak kiváló színésznő, szép hangja is van

A neten 1993-ban jelentek meg a Cardiff Egyetem informatikai tanszékének segítségével. Mivel azonban gyorsan híre terjedt a site-nak, és egyre többen kattintottak rá, hamar kinőtték a Cardiff szerverét. Needham körbenézett a világban, és új szövetségeket kötött Németországban, Olaszországban, Ausztráliában, Japánban és még sok helyen. 1995-ben aztán komoly dilemmával szembesült: "Feladjuk az egészet, és mondjuk azt, hogy volt egy jó öt évünk, vagy próbáljunk meg üzleti vállalkozássá alakulni?" - emlékszik vissza. "Akkoriban az internet még nem volt nagy üzlet. Egyedül a Yahoo és a Hot Wired tudott annyi felhasználót csábítani, hogy abból megéljen, de az internetezők többsége próbálta feltartóztatni a kereskedelem térhódítását."

Emmanuelle Béart - Tíz évig volt Daniel Auteuil felesége

1996-ban Needham mégis bejelentette, hogy az iMDb kereskedelmi holnappá változott. Alig pár héten belül meg is találta az első hirdetőjét, akinek szintén ez volt az első internetes reklámja. A bevételből Needham újabb szerverekbe ruházott be. És még ebben az évben bekerült a hollywoodi gépezetbe: a Fox filmstúdió felfedezte, hogy itt érdemes hirdetni A függetlenség napja című új szuperprodukcióját, amit számtalan másik követett. Végre volt mit a tejbe aprítani: Needham tehát felvette alkalmazottnak a barátait, addigi önkéntes munkatársait.

Marianne Denicourt - Most ő Daniel Auteuil barátnője

1998-ra az iMDb a világ egyik legtöbbet látogatott honlapja lett havi 18 millió felhasználóval. A kínálatában pedig csaknem 400 ezer film és 1,4 millió filmes alkotó szerepelt, amikkel és akikkel kapcsolatban minden egyes adatot egy külön kategóriába soroltak: cselekmény, életrajz, idézet, díjak, kritikák, fotók, előzetesek stb. Nem meglepő, hogy hamarosan az Amazon is felajánlotta szolgáltatásait, és a felsorolt művekhez hozzácsatolta a rendelési lehetőséget.

Daniel Auteuil - Tudhat valamit

Azt azonban még mindig nem tudjuk, ki tette fel az iMDb-re, hogy Dobó Kata Bochkor Gáborral járt. Ha név szerint nem ismerhetjük is, az biztos, hogy egyike az iMDb több száz hírszerzőjének, akik szerte a világon élnek. A szabály csak annyi: az információnak hiteles forrásból kell származnia. Ehhez pedig kapcsolatok kellenek: vannak tehát összekötőik a világ legrangosabb filmes egyetemein, forgatókönyvíró-műhelyeiben, az alkotók családi és baráti körében.

Virginie Ledoyen - Az igazi neve Virginie Fernandez

Keith Simanton, az iMDb egyik szerkesztője szerint minden munkatársukat a hiányérzet hajtja. Pontosan tudják, mi hiányzik egy-egy oldalról, és megszállottan próbálják pótolni az elmaradt információt. "Ez a honlap állandó pezsgésben tartja az életünket, mert minden percben változik és bővül. Napi szinten éljük át a fejlődést" - mondja. Mi pedig állítjuk: ami nem kerül fel az egyre dagadó iMDb honlapjára, az valójában nem is létezik a filmvilágban.

Gyárfás Dóra