Már a magyar mozikat is meghódította Nia Vardalos és Toni Collette kettőse, a Nők transzban. A Bazi nagy görög lagzi forgatókönyvírója és színésznője összelopkodott pár bevált receptet, a történet középpontjába pedig a transzvesztiták kedvelt figuráit helyezte. Ideális filmszereplők ők, hiszen a tragikomédia teljes skáláját lefedik: vicces, ha Gloria Gaynor, Cher vagy Madonna számaira illegetik magukat paradicsommadárként, és érdekes lehet személyes tragédiájuk félúton férfi és nő között. Összeállításunkban a filmtörténelem tíz legdögösebb és legemlékezetesebb hímnőstényét mutatjuk be.

10. Dorothy Michaels (Dustin Hoffman - Aranyoskám, 1982)
Michael Dorsey, a munka nélküli színész végső kétségbeesésében azzal a zseniális ötlettel áll elő, hogy SZTK-keretes szemüvegben, öreganyánk frizurájával egy szappanoperában vállal szerepet - mint nő. A siker hatalmas, Dorothyt imádják a nézők és a stáb tagjai is. Ő viszont férfiúként is kezd fellángolni kolléganője, a Jessica Lange által alakított Julie iránt, ami nem csak szakmailag kockázatos.

Hoffman a Kramer kontra Kramer forgatásán rukkolt elő az ötlettel, amikor azt érezte, hogy az ottani karaktere anya és apa is volt kénytelen lenni egyben,  a film pedig a színész anyjának kutyájáról kapta végül az eredeti címét (Tootsie).
Lásd még: Mrs. Doubtfire - Robin Williams, Mrs. Doubtfire, 1993

AranyoskámRocky Horror Picture Show

9. Dr. Frank N-Furter (Tim Curry - Rocky Horror Picture Show, 1975)
Minden humoros, giccses, bizarr traveszti-showsztár ősanyja, a Transzszexuális Transzszilvánia galaxis házigazdája, aki a puritán friss házasokat, Janetet (Susan Sarandon egyik első szerepében) és Bradet is elcsábítja, valamint létrehozza a tökéletes háziállatot, azaz az embert. Ez a terv persze már dr. Frankensteinnél sem működött.

A főszerepet Mick Jagger szerette volna megkaparintani, de végül - ahogy a színpadon is - Tim Curry tette legendássá. A Rocky Horror Picture Show minden idők leghosszabb ideig a mozikban futó alkotása, New York, London és München mozijaiban a mai napig is szerveznek beöltözős, a filmmel együtt dalolós esteket, ahová kötelező kellékek a kalapok, konfetti, rizs, gumikesztyű, WC-papír, csengő, vízipisztoly stb.
Lásd még: Hedwig - John Cameron Mitchell, Hedwig és a Mérges Csonk, 2001