Lelőtték az iszlámot bíráló rendezőt

2004.11.02. 14:54

Amszterdamban kedd reggel egy kormányzati hivatal előtt lelőtték Theo van Gogh holland rendezőt, aki filmjében és újságcikkeiben kritizálta az iszlám nőkkel szembeni bánásmódját - jelentette be az amszterdami rendőrség szóvivője. A támadót letartóztatták.

Elly Florax, a rendőrség szóvivője megerősítette a médiahíradásokat, melyek szerint  kedd reggel utcai gyilkosság áldozata lett Amszterdamban Theo van Gogh  holland rendező. Lövöldözés törti ki a helyi parkban, a tűzharcban egy rendőr és a gyanúsított is megsérült. A fegyverest azonnal letartóztatták, de még nem sikerült azonosítani. Egyelőre nem tudták kideríteni, hogy mi volt a Van Gogh elleni támadás indítéka.

A rendező - aki Vincent van Gogh impresszionista festőművész bátyjának ük-ükunokája volt - nemrég a címlapokra került Submission című filmje miatt, amely az iszlám kultúra egyes elemeit kritizálta. Az alkotást augusztusban bemutatták a holland televízióban is, és ezzel felbőszítették a helyi muszlim közösség tagjait, akik szerint a film provokatív, és csupán egy kívülálló szemszögéből ábrázolja az életüket.

A Submission (Engedelmesség) egy muszlim nőről szól, akit házasságba kényszerítenek, később az egyik rokona megerőszakolja, és végül a közösség brutálisan megbünteti házasságtörésért. Az angol nyelvű film forgatókönyvét egy jobboldali politikusnő írta, aki évekkel ezelőtt megtagadta iszlám vallását.

A muszlim bevándorlók helyzete Hollandiában régóta vitás kérdés. Sok jobboldali politikus próbálja elérni, hogy a bevándorlási törvény legyen szigorúbb. Szerintük az országban élő muszlimoknak sokkal nagyobb erőfeszítéseket kellene tenniük az asszimiláció érdekében.

A 47 éves Theo van Goghot gyakran bírálták botrányos filmjei miatt. Decembertől lesz látható az interneten utolsó alkotása, a 06-05 című film, amely a holland politikus, Pim Fortuyn 2002. május 6-i meggyilkolásáról szól.

KAPCSOLÓDÓ CIKK