Született tehetségek

2004.11.03. 16:57

Natalie Portman (Léon, a profi - 1994)
Luc Besson thrillere sohasem igyekezett megválaszolni a kérdést, hogy a Jean Reno által alakított mogorva bérgyilkos mit láthatott meg a 13 éves Mathildában, aki pont túl idős volt az apai érzelmek- és pont túl fiatal az egészséges szexuális érdeklődés felélesztéséhez.

Forrás: Mokép
Léon, a profi Closer

Mindenesetre a filmvilágot megajándékozta egy modern Lolitával, aki azóta generációja legszebb és legizgalmasabb színésznőjévé fejlődött, úgy, hogy közben elvégezte a Harvardot is. Ugródeszkaként tökéletesebbet nem is választhatott volna, mint a Csillagok háborúja második trilógiája, színészi tehetségét pedig a Mindenütt jó és a Hideghegy című filmekben csillogtatta. Már nagyon várjuk első igazán felnőtt alakítását a Closer-ben Julia Roberts, Jude Law és Clive Owen oldalán, amelyért máris Oscar-esélyesként emlegetik.

 

Kirsten Dunst (Interjú a vámpírral - 1994)
Napjaink nagy kedvence már tíz évvel ezelőtt a nyilvánosság előtt veszítette el tejfogait, hogy azokat helyes kis vérszívó rágószervekre cserélje. A sztárszereposztásban Kirsten lenyúlta a show-t Cruise színpadias és Pitt búvalbaszott vámpírjától Claudia parádés karakterével, aki egy kislány testében kénytelen élni örökké, babákkal és vérrel helyettesítve a családi szeretetet és a szerelmet.

Forrás: InterCom Forrás: UIP Dunafilm
Interjú a vámpírral Wimbledon

A kezdeti üresjáratok után Kirsten kitört a gyerekszínész skatulyából Sofia Coppola Öngyilkos szüzek című lírai filmjével, amelyet kasszasikerek (Pókember 1-2, Mona Lisa mosolya) és igényes kultfilmek (Egy makulátlan elme örök ragyogása, Pénzeszsák) követtek. A folytatás pedig folyamatos felfelé ívelést ígér: a szezon romantikus komédiája a Wimbledon - Szerva itt, szerelem ott februártól a magyar mozikban, jövőre jön még Cameron Crowe Elizabethtown-ja, Sofia Coppolával pedig újra együtt dolgoznak majd Marie-Antoinette történetén.

 

Anna Paquin (A zongoralecke - 1993)
Szegény Winona Rydert már bolti lopásos ügye előtt jóval korábban is érte egy kellemetlen meglepetés, hogy valamiről, amit a zsebében érzett, kiderült, hogy mégsem az övé. Mindenki biztosra vette, hogy Az ártatlanság kora női mellékszerepéért elnyeri az Oscart. Nem véletlen tehát, hogy minden idők második legfiatalabb Oscar-nyertese percekig szóhoz sem jutott a megdöbbenéstől, amikor A zongoralecké-ért kitüntették.

Forrás: InterCom
A zongoralecke X-Men - A kívülállók

Az Új-Zélandon felnőtt kanadai kislány nem éppen tipikus gyermek-alakítást nyújtott Jane Campion varázslatos drámájában, hiszen édi-bédi gügyögés helyett a gyermeki düh és féltékenység széles skáláját kellett felmutatnia a szintén díjakkal elhalmozott Holly Hunter oldalán. A hatalmas sikert a fiatal Jane Eyre megformálása követte, majd a Majdnem híres egyik mellékszerepében már kész nőként állt előttünk. Anna anyagilag legsikeresebb filmje ez idáig az X-Men képregényadaptáció két része, amelyekben karaktere egyre fontosabb szerephez jutott, és számítanak rá az esetleges harmadik részhez is.

 

Christina Ricci (Addams Family - A galád család - 1991)
A galád család rajzfilmkalandjaiból készült filmadaptáció a tökéletes szereposztás iskolapéldája. Angelica Huston, Raul Julia és Christopher Lloyd egyaránt sziporkáznak szerepeikben, de a 11 éves Christina nem egy jelenetben elvitte a fekete humor pálmáját.

Forrás: UIP Dunafilm
Addams Family Buffalo 66

Wednesday Addams karaktere azóta rengeteg hasonló filmbeli tinilány figuráját inspirálta (és megért két folytatást is), a 11 éves Riccit pedig rövid időn belül a végzet bakfisává és egyfajta anti-gyereksztárrá tette. Erre jócskán rá is játszott olyan szerepekkel, mint a Jégvihar, a Nem ér a nemem vagy a Buffalo 66. 24 évesen Christina bátran válogathat a nagy költségvetésű stúdiófilmek ajánlatai között, de szerencsére továbbra is előnyben részesíti a független produkciókat. Utoljára A rém-ben volt megfelelő partner Charlize Theron számára, legközelebb pedig a Sikoly-szériával feltámadt Wes Craven új horrorjának (Cursed) főszerepét alakítja. Közben továbbra is bizonytalan a Prozac-ország bemutatója, amelynek főszerepe mellett a produceri teendőket is ellátta.

 

Macaulay Culkin (Reszkessetek betörők! - 1990)
Kit Culkin úgy döntött, hogy a legegyszerűbben kivitelezhető pénzszerzési forrás gyerekszínészeket nemzeni, nosza, össze is hozott hetet. Macaulay már négyéves korától színiiskolába járt és hajszolta a filmszerepeket, amelyek közül Chris Colombus családi akciókomédiája felért egy lottóötössel a család számára. A film lassan utoléri a Sissi-t és az Elfújta a szél-t a karácsonykor legtöbbet jászott filmek listáján, de mindenki bevallhatja, hogy jót röhögött rajta egyszer-kétszer.

Reszkessetek betörők! Parti szörnyek

A folytatás nem lett volna muszáj, de Macaulay aranytojást tojó kiskakas lett Hollywoodban, akinek nem voltak restek 8 millió dollárt is kicsengetni például a Richie Rich - Rosszcsont beforr című gagyiért. Közben Mac az első pattanások megjelenése után Jacko bácsi legjobb pajtása lett, apjával összerúgta a port, beleugrott egy meggondolatlan házasságba, és idén marihuánabirtoklásért a törvénnyel is meggyűlt a baja. Közben testvérei közül Kieran (Az óriás, Minden jöhet) és Rory (Jelek) is sikeresek lettek, a megkopott fényű gyermeksztár pedig a meglepő és mulatságos Parti szörnyek-kel tért vissza.