Született tehetségek

2004.11.03. 16:57

Christian Bale (A nap birodalma - 1987)
Steven Spelberg egyik legjobb és legkevésbé érzelgős filmje J. G.Ballard önéletrajzi regényéből nem csak a rendezőt emelte ki az örök gyerek szerepkörből, de egy kivételes tehetségű angol fiú filmkarrierjét is elindította.

A nap birodalma The Machinist

Christiant istenként bálványozza a magukat Baleheadeknek nevező rajongótábora, akik imádták akkor is, ha Shakespearet játszott (Szentivánéji álom), ha biszexuális glam-rockrajongót (Velvet Goldmine) vagy éppen láncfűrésszel mészároló brókert (Amerikai pszichó) alakított. Bale legutóbb Christopher Nolan (Mementó) jövőre bemutatkozó Batmanjeként került a filmvilág érdeklődésének középpontjába, de még ennél is jobban várjuk a The Machinist című para-parádét, amelyben az elkötelezett színészt egy elmulasztott vacsora választja el az éhhaláltól.

 

Drew Barrymore (E. T., a földönkívüli  - 1982)
A Barrymore dinasztia 29 éves - anyai ágon félig magyar - sarjának élettörténete igazi hollywoodi legenda, amely önmaga több filmet megtöltene alapanyaggal.

Forrás: UIP Dunafilm Forrás: [origo]
E. T., a földönkívüli Charlie angyalai

Keresztapja, Spielberg bácsi 7 éves korában bízta rá E. T. barátja (Henry Thomas - szintén sikeres színész: Szenvedélyek viharában, New York bandái) két copfos, szöszke kishúgának a szerepét, amely enyhén szólva felgyorsította Drew felnőtté válását. 7 évesen a Saturday Night Live legfiatalabb házigazdája. 9 évesen rákap az alkoholra, és kapatosan randalírozik Rob Lowe szülinapi buliján. 12 évesen kokainfüggő. 14 évesen megszökik az elvonókúráról, összetöri az egyik családi verdát. 15 évesen életrajzi regényt ad ki (Little Girl Lost). 19 évesen egy kemény hónapig házas. 20 évesen a Playboynak pózol, majd David Letterman műsorában pucérkodik kéretlenül. A folytatás szerencsére vidámabb, hiszen Drew napjaink legsikeresebb hollywoodi színésznője, köszönhetően a Charlie angyalai-nak vagy a Nászok ászá-nak.

 

Sophie Marceau (Házibuli - 1980)
Franciaország, sőt egész Európa kedvenc gyermekszínésze lett a mára klasszikusnak számító Házibuli Vicjét alakító 13 éves kis démon, aki már bakfisként szexszimbólummá vált.

Házibuli A világ nem elég

A kötelező folytatás után négy évvel azonban azzal sokkolta a francia mozirajongókat, hogy a Házibuli-ban az apját alakító Claude Brasseur fiatal feleségeként tűnt fel a Descente aux enfers című filmben, amelyben közös ágyjelenetük is volt. A gyermeki skatulyából való kitörés viszont sikerült, sőt Hollywood is felfigyelt a gyönyörű színésznőre, aki A rettenthetetlen egyik szerepe után Bond-lány is lehetett A világ nem elég-ben. Legutóbb első rendezésével is találkozhattunk a magyar mozikban (Beszélj a szerelemről!).

 

Jodie Foster (Bugsy Malone - 1976)
A gyermekszínészek sikeres későbbi pályafutásának zsinórmértékévé vált Jodie Foster, aki kétéves kora óta szerepel reklámokban és filmekben. Az áttörést Martin Scorsese remekműve, a Taxisofőr hozta meg számára 14 éves korában, amelyért Oscar-díjra is jelölték, később egy őrült rajongója pedig a filmen felbuzdulva Reagan elnök életére tört.

Bugsy Malone Pánikszoba

Ezúttal mégis egy kevésbé ismert korai szerepe kerül kiemelésre, hiszen Alan Parker zseniális musicalje egy gengszertörténet csupa gyerekszereplővel. A társulatból egyértelműen kiemelkedik Jodie, aki Tallulah, a bártündér kokott szerepében nem csak a legjobb számot énekli, de több szexualitást áraszt, mint későbbi karrierjében bármikor. Jodie már harmincéves kora előtt Hollywood legbefolyásosabb színésznőjévé vált, két Oscar-díjat (A bárányok hallgatnak, Vádlottak) és további két jelölést bezsebelt. Jelenleg kissé visszavonult a filmezéstől, bár egy nyúlfarknyi szerep erejéig feltűnik majd Jean-Pierre Jeunet filmjében, a Nagyon hosszú jegyesség-ben.

Onozó Róbert

Előző
Következő