Kidobós, temetés, agymosás

2004.11.08. 11:10

Rózsadomb - 2004
Rendezte:
Cantu Mari
Szereplők: Andorai Péter, Marozsán Erika, Lázár Kati, Szirtes Ági, Rózsa Naomi, Bánsági Ildikó, Monori Lili, Fekete Ábel
Hol/mikor játsszák

A Temetetlen halott után két héttel újabb '56-os film érkezett a mozikba. A Rózsadomb a 10 éves Panka és testvére, Miksa szemszögéből mutatja be a forradalmat és előzményeit. Édesapjuk, a nagypolgári zsidó családból származó Pálfi Gábor  vezető politikus a Rákosi-kormányban. Anyjuk, az egyszerű sorban nevelkedett, mélyen hívő Teréz 20 évvel fiatalabb a férjénél. Egyikük sem ér rá 1956 nyarán a gyerekekkel foglalkozni, mert politikai kötelezettségeik túlságosan lefoglalják őket. Panka és Miksa a szigorúan őrzött rózsadombi házban és annak gyönyörű, elvadult kertjében töltik napjaikat. Róza, a babonás háztartási alkalmazott vigyáz rájuk, ők pedig sajátosan groteszk képet alakítanak ki a kertkapu mögötti titokzatos világról.

Forrás: Mokép

Cantu Mari, a Németországban élő és alkotó rendezőnő első filmjébe önéletrajzi elemeket is csempészett. A Rózsadomb-ot a 35. Magyar Filmszemlén mutatták be először, ahol a Rózát alakító Lázár Kati elnyerte a legjobb női epizódszereplő díját.