Kidobós, temetés, agymosás

2004.11.08. 11:10

Másnap - 2004
Rendezte: Janisch Attila
Szereplők: Gáspár Tibor, Derzsi Bori, Czecző Sándor, Ujlaki Dénes, Lázár Kati, Nagy Mari, Szabó Márta, Szarvas József, Derzsi János, Csuja Imre, Fekete András, Kovács Lajos, Kőmíves Sándor, Almásy Albert Éva, Forgács Anett
Hol/mikor játsszák

Egy biciklis férfi idegenként érkezik a vésztjósló vidékre, ahol örökségét, a Gruber-tanyát keresi. Egy útjába akadó ismeretlen figyelmezteti, hogy a helybéleiktől ne számítson segítségre. Összetalálkozik egy Romek nevű férfivel, aki éppen egy fiatal lány és a konok Simon randevúja miatt dühöng. A főszereplő furcsa álmokat lát, levágott bárányfejet talál, a szobák kínzókamrának tűnnek, a mezők felett egy Billy Holliday-szám dallamfoszlányai úsznak, és mindenki egy brutálisan meggyilkolt 15 éves lányról beszél.

Forrás: Budapest Film

A Másnap-ban az időrend felborul, a lineáris elbeszélői módot felváltja az éber álom állapotára emlékeztető időkezelés. A rendező a bűn pszichológiáját kísérelte meg filmjében megjeleníteni. "Aki nyitott a bűnre, abban a véletlenek láncolatán keresztül mások bűnös vágyai is testet ölthetnek" - magyarázta az alkotó a Másnap cselekményének filozófiai hátterét. A Variety kritikusa Stanley Kubrick Ragyogás-ához hasonlította Janisch filmjét, amely a 35. Magyar Filmszemlén elnyerte a játékfilm kategória fődíját.