Kidobós, temetés, agymosás

2004.11.08. 11:10

Se til venstre, der er en svensker - 2003
Rendezte: Natasha Arthy
Szereplők: Sidse Babett Knudsen, Björn Kjellman, Lotte Andersen, Soeren Byder, Lene Maria Christensen, Mette Horn, Louise Mieritz, Martin Buch, Lars Ranthe, Jimmy Joergensen
Előzetes | Hol/mikor játsszák

A nem éppen igazmondásáról híres Katrin férjhez készül menni, de előbb még meglátogatja a pszichiátriai intézetben kezelt nővérét, Mettét. Két év távollét után föltűnik egy régi barát, Thomsen, aki az esküvő előtt segít Katrinnak beszerezni a hagyomány szerinti legfontosabb kellékeket, valami régit, valami újat, valami kéket és valami kölcsönkapottat. A nagy igyekezetből végül egy kivénhedt kutyára, fura frizurára és apró kék pirulákra futja, de a java még hátra van. A fiú megpróbálja kölcsönkérni a menyegzőre Mettét, a bolond nővért az intézetből.

1995 tavaszán négy rendező aláírta Koppenhágában a Dogma '95 nevű szabályzatot, amelyben olyan filmek készítését tűzték ki célul, amelyek kézikamerával készülnek, nincsenek bennük vizuális trükkök, és eredeti helyszíneken forgatják őket, kellékek és képtől független zene nélkül. Ez a dán komédia a 32. Dogma-film a sorban. Natasha Arthy filmje vérbeli Dogma-alkotás, bár a rendezőnő a kiáltvány egyes szabályait megszegte, az aláfestő zenéről például nem mondott le.