Óriási sikerrel vetítették első hétvégéjén A hihetetlen család című animációs filmet Amerikában, több mint 70 millió dollárért adták el rá mozijegyeket. Az Alfie viszont csak egy újabb rosszul sikerült remake-nek tűnik, Jude Law filmje csúfos bukásnak számít a maga 6,5 millió dolláros bevételével.

A számítógépes technikával készült animációs film, A hihetetlen család tarolt az amerikai mozipénztáraknál a hétvégén, 70,7 millió dollár bevételt hozott. A Pixar és a Walt Disney Company legújabb közös produkciója egy szuperképességekkel bíró családról szól, aminek egy középszerűséget éltető társadalomban kell élnie. A bravúrosan teljesítő film a két stúdió olyan régebbi kasszasikereinek sorát folytatja, mint a Szörny Rt. és a Némó nyomában, melyek szintén óriási összegeket hoztak a konyhára már az első hétvégéjükön is.

"A Disney-Pixar szövetség filmjei minden alkalommal következetesen jól teljesítenek a mozipénztáraknál" - mondta Paul Dergarabedian, a filmek bevételét mérő Exhibitor Relations elnöke. "Szinte már tudományos szintre vitték a dolgot." A két stúdió együttműködése a sikerek ellenére múlékonynak bizonyult, a társulásuk jövőre véget ér.

A hihetetlen család nem csak a gyerekeket érdekelte. Kimutatták, hogy a hétvégi közönség negyven százaléka nem családostul érkezett a moziba, rengeteg felnőtt és tizenéves fiatal vett jegyet gyermektársaság nélkül. Ebből arra következtetnek az illetékesek, hogy talán emiatt maradt távol a közönség a többi bemutatótól.

A Jude Law főszereplésével készült Alfie című film mélyen az elvárások alatt teljesített. A '60-as évekbeli romantikus dráma remake-je, amely egy javíthatatlan nőfalóról szól, csupán 6,5 millió dollárt hozott a hétvégén, pedig 2000 moziban vetítették. Az Alfie lanyha fogadtatása adta meg a kegyelemdöfést Sherry Lansingnek, a Paramount elnöknőjének, aki múlt héten bejelentette, hogy felmond, mihelyt 2005-ben lejár a szerződése. A Lansing elnöklése alatt készült többi film sem szerepelt túl fényesen idén nyáron és ősszel.

Wayne Llewellyn, a Paramount terjesztési elnöke szerint a konzervatív világkép, ami a múlt heti választások eredményében is megnyilvánult, árthatott az Alfie-nak. "Lehet, hogy az ország pillanatnyi hangulata az oka" - mondta. "A választás következményének tűnik a rossz szereplés. Talán csak nem akartak az emberek egy olyan fickót nézni, aki fűvel-fával lefekszik."

Forrás: UIP Dunafilm
Jude Law és Susan Sarandon az Alfie egyik jelenetében

Az amerikaiak ezen a hétvégén is vevők voltak a horrorfilmekre, csakúgy, mint az utóbbi hetekben. A Sony sikerfilmje, a The Grudge harmadik hétvégéjén újabb 13 millió dollárral növelte eddigi bevételét, ami így már 90 millióra rúg.

A független Saw című film készítőinek sem lehet oka panaszra. A produkció, amit  a producerek a saját zsebükből finanszíroztak, 1,2 millióba került, és két héttel a bemutató után már 35,7 milliós bevételnél tart, ebből 11,4 milliót csak ezen a hétvégén kerestek rajta. A Saw egy sorozatgyilkosról szól, aki megöli azokat, akik nem becsülik meg eléggé a javaikat.

"Mel Gibson hatott rám" - mondta Mark Burg, a Saw producere, utalva ezzel a A passió-ra, amit a Rettenthetetlen sztárja maga fizetett. Burg elmondta, hogy neki és partnerének, Oren Koulesnek "elege lett abból, hogy ők csinálják a filmeket, de minden hasznot a stúdiók söpörnek be".

Vetítésének második hétvégéjén a Universal Ray Charlesról szóló filmjére 13,8 millió dollárért vettek jegyeket. A stúdió abban reménykedik, hogy a Ray akár az Oscar-díjra is esélyes lehet.