A Leon, a profi és az új Csillagok háborúja-epizódok után Portman kisasszony korábbi nyilatkozatai ellenére lerántotta önmagáról a leplet. Néhány jelenet azonban véleménye szerint túl erősre sikeredett.

A 23 éves színésznő a Dolgozó lány-t is jegyző Mike Nichols legújabb, Lépj közel! című romantikus filmjében állt a kamerák elé Julia Roberts, Jude Law és Clive Owen társaságában. Patrick Marber drámáját korábban már bemutatták a Broadwayen is, illetve kitüntették Tony-, és Laurence Olivier-díjjal is. A Lépj közel! a modern kapcsolatok változandó természetét mutatja be négy fiatal életén keresztül, akik belegabalyodnak a szerelem, vágy, szex és árulás hálójába.

A szövevényes történetben Portman egy sztriptíztáncosnőt alakít, s mi sem természetesebb, hogy ennek érdekében vetkőznie is kellett a kamerák előtt. A színésznő azonban korábban kijelentette, hogy nem vállal ilyesfajta jeleneteket, így nagy meglepetés volt, amikor rábólintott Alice szerepére.

"Nem volt előre belekalkulálva a filmbe ez a jelenet" - nyilatkozta a Harvard egyetem jogi karán tanuló sztár. "Csak azért akartam együtt dolgozni Mike-kal, mert csodálom őt és most is hihetetlenül izgatott voltam, hogy ismét együtt forgathatunk.
 
A színésznő elmondta, újabban már nem idegenkedik annyira a szexuális töltetű szerepektől, mert már "nem zavarja, hogy mit gondolnak róla az emberek."

Ennek ellenére a Lépj közel! forgatási munkálatainak végeztével Portman utasította Nicholst, hogy vágja ki azokat a jeleneteket a filmből, amelyeken teljesen meztelenül látható. Mivel a rendező és a sztár kapcsolata nagyon közeli, Nichols nem habozott eleget tenni a kérésnek. Azonban megállapodtak abban, hogy a félmeztelen képkockák bennmaradhatnak a végső változatban.
 
"Mike még kevésbé örült annak, hogy pucéron rohangászom a kamera előtt, mint a saját apám" - mesélte Portman. "Ezért ő is kényelmetlenül érezte magát, amikor ezeket a jeleneteket forgattuk. Ezzel én is egyetértettem, mert amikor láttam a kész változatott. Nem mintha visszataszítónak találnám, de nem akartam úgy járni-kelni a világban, hogy azon töprengjek, a szembejövő emberek közül hányan látták már a mellemet."

Forrás: InterCom
Portman, Nichols és Law a film forgatásán | Még több kép

Ennek ellenére a színésznő tartja magát megváltozott álláspontjához, amely szerint már nem utasítja el tökéletesen a vásznon látható meztelenséget.

"Nem mondanám, hogy soha nem vállalnék ilyesmit, csak szerintem ritka, hogy igazán szükséges legyen egy ilyen jelenet használata" - fejtette ki véleményét a témáról. "Nyilván nehéz lenne Az utolsó tangó Párizsban-t meztelenség nélkül leforgatni, de egy ilyen filmben nem is vállalnék szerepet."

A Lépj közel! című filmet előreláthatóan 2005. februárjától nézhetjük meg a magyar mozikban.