A Fahrenheit 9/11 nem kaphat Golden Globe-díjat

2004.11.09. 18:37

A Golden Globe szabályzata kizárja a Fahrenheit 9/11-et a díjért folyó versenyből, és A passió sem kaphatja meg az év legjobb filmjének járó elismerést. A botrányfilmek nem a tartalmuk miatt kerültek ebbe a helyzetbe.

Az év két legvitatottabb filmje akadályba ütközött a díjeső felé vezető úton. Michael Moore Fahrenheit 9/11-e egyáltalán nem indulhat az Oscar előszobájának tartott Golden Globe-on, Mel Gibson Passió-ja pedig nem küzdhet meg a legjobb dráma díjáért. Moore Busht kritizáló filmje és Gibson sokak által antiszemitának bélyegzett alkotása nem az őket övező botrányok miatt került hátrányba a Golden Globe versenyen.

A Fahrenheit 9/11 azért nem jogosult egyik kategóriában sem a nevezésre, mert dokumentumfilm. A Golden Globe szabályai kimondják, hogy dokumentumfilmek nem mérettethetnek meg a játékfilmek között, külön kategória pedig nincs a számukra.

"Nem lett volna tisztességes a többi dokumentumfilmessel szemben, ha azt mondjuk nekik, hogy a Fahrenheit 9/11 indulhat, a ti filmjeitek pedig nem" - mondta a Golden Globe-ot szervező Hollywood Foreig Press Association elnöke. "Csak a szabályainkat követjük, és nem minősítünk. Nem tehetünk kivételt."

A HFPA csütörtöki gyűlésén néhány tag felvetette, hogy különdíjjal jutalmazzák Michael Mooret a dokumentumműfaj felvirágoztatásáért, de a javaslatot végül leszavazták.

A passió amiatt nem lehet az év legjobb drámája a Golden Globe díjkiosztón, hogy idegen nyelvű filmnek számít. A szabályzat minden filmet ebbe a kategóriába sorol, ami tartalmaz nem angol nyelvű dialógust, a legjobb filmek díjait pedig kizárólag az angol nyelvű alkotásoknak tartják fenn. A passió-ban a párbeszédek zöme arámiul zajlik, ezért Gibson mozija csak a legjobb külföldi film, és a kisebb kategóriák díjaiért indulhat.

A passió Oscar-díjat sem kaphat, mert az idegen nyelvű filmek versenyében kikötés, hogy a jelölt egy létező ország filmművészetét képviselje, emiatt a holt nyelveken megszólaló alkotás elesik a jelöléstől.

A 62. Golden Globe gála jelöltjeinek listáját hivatalosan december 13-án hirdetik ki, a díjkiosztót január 16-án közvetíti majd élőben az NBC tévécsatorna.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK