Nagy-Britannia leghíresebb szingli nője újra két férfi között őrlődik. A Bridget Jones naplója második kötetétől eltérően a filmváltozat újra a két eltérő karakterű férfi vetélkedését helyezi a történet középpontjába. A meccs persze már le lett játszva párszor, hiszen Colin Firth és Hugh Grant nem csak a görög taverna előtt és a szökőkútban küzd egymással, hanem évek óta vetélkednek a legsármosabb brit romantikus hős trónjáért a mozikban. Eddig döntetlen volt.

COLIN FIRTH

HUGH GRANT

Karaktere a Bridget Jones naplójá-ban

Mark Darcy, a sármos és visszafogott ügyvéd, aki úgy szereti Bridgetet, ahogy van, de a konzervatívokra szavaz! A karakter alapját a Bridget és barátnői által bálványozott Büszkeség és balítélet Mr. Darcyja adja, akit mellesleg szintén Firth alakított a BBC televíziós változatábanDaniel Cleaver megformálásával Hugh Grantnek végre sikerült kitörnie a korábbi csetlő-botló szívtipró szerepköréből, és olyan tulajdonságokat jeleníthetett meg a vásznon, amelyek az életben sem állnak távol tőle: fanyar, ironikus, romlott, de ellenállhatatlan.

Helye az angol kasztrendszerben

Akadémikus családban született, apja történelmet, anyja pedig összehasonlító vallástant oktat az egyetemi katedrán, míg nagyszülei metodista misszionáriusok voltak, Colin gyermekkora nagy részét velük töltötte Nigériában.Noha tökéletesen áll neki minden kékvérű szerep, Hugh polgári családból származik, a burzsoázia diszkrét báját pedig oxfordi egyetemi tanulmányai során sikerült magára öltenie, ahol igen komoly partyállat hírében állt.

Első siker

John Malkovich nagyjából egyidejű, meggyőzőbb próbálkozása elhomályosította Firth Valmontját, de a Büszkeség és balítélet azóta klasszikussá vált tévéadaptációja meghozta az elismerést, Bridget Jonesét is.Több kosztümös film főszerepe után (Impromptu, Napok romjai, Maurice) az angol romantikus komédiák úttörője, a Négy esküvő és egy temetés lett az igazi áttörés, elárasztva Hught további hebegő-habogó szerepek tömkelegével.

Felszarvazva

Filmjeiben Firtht két Fiennes testvér is felszarvazta: Az angol beteg-ben Ralph csábította el a feleségét alakító Kristin Scott Thomast, míg a Szerelmes Shakespeare-ben Gwyneth Paltrow Joseph Fiennes ágyából kikelve megy hozzá feleségül.Polanski mester remekművében (Keserű méz) Hugh rákattan a francia femme fatale-ra, aki viszont inkább a nejére (Kristin Scott Thomas itt is) gerjed. A néző álla együtt esik le Grantével a fináléban.

Jane Austen drámában

A már említett Büszkeség és balítélet egy kivételesen szexi Austen-adaptáció, ezt persze Bridget Jonesszal együtt millió angol nő alátámaszthatja, akik imádták Mr. Darcy csobbanását a tóba, és hat részen keresztül lélegzet-visszafojtva várták, hogy szerelemet valljon Elizabeth Bennettnek (Jennifer Ehle).Az egyik legkiválóbb Austen-adaptációt Ang Lee rendezte Emma Thompson Oscar-díjas forgatókönyvéből, aki barátját, Hught is betoborozta az Értelem és érzelem álomszereposztásába. A tétova kérő alakítása rutinszerep Hugh Grant számára, a show-t pedig lenyúlta Kate Winslet a fiatalabb Dashwood nővérként.

Nick Hornby-hősként

A Fociláz 1997-es filmadaptációjában játszotta Pault, aki barátnője és az Arsenal csapata között őrlődik. Egy csodálatos könyv, de egy közepes film.Hugh Grant legjobb szerepe Will, aki élő példa arra, hogy felnőni nem a korral fog az ember. Az Egy fiúról a tökéletes könyvadaptációk iskolapéldája, a könyv és a film is nem kevesebb, mint két kortárs klasszikus.