Amikor arra került a sor, hogy megküzdjön az Oscar-díjért, Mel Gibson olyan taktikát választott, amire a Vatikán is büszke lehet. Gibson és Icon stúdiós partnere, Bruce Davey úgy döntött, egy centet sem költenek A passió Oscar-reklámkampányára, pedig a hírverés árát a filmek költségvetésébe manapság eleve bele szokták kalkulálni.

"A filmeket az érdemeik alapján kellene megítélni, és nem arról, hogy a készítők milyen mélyen nyúltak a zsebükbe vagy mennyire kidolgozott a kampány" - mondta Davey. "A munkádat elérhetővé kell tenned az Akadémia és a filmes céh azon tagjai számára, akik esetleg nem látták a moziban, de nem azon kéne múlnia a döntésnek, hogy hányszor látták a reklámot." Az Icon már szétküldte A passió-DVD-ket a döntéshozóknak, és vetítéseket is fognak tartani, de ez minden.

A passió óriási bevételre tett szert a mozipénztáraknál, pedig Gibson alaposan megváltoztatta a reklámozás és a terjesztés hagyományos forgatókönyvét. Az ausztrál színész-rendező saját zsebből fizette a filmjét, amelyben a szereplők arámiul és más alig-ismert nyelveken beszélnek. A passió sokat nyerhet, de a vesztenivalója sem kevés az Oscar legjobb film kategóriájában, miután a Hollywood Foreign Press Associaton a Golden Globe-on a külföldi filmek versenyébe száműzte.

Nem ez az első eset, hogy Gibson nem reklámozza agyon Oscar-esélyes filmjét, a legjobb film és rendező díjára jelölt Rettenthetetlen-hez sem szervezett nagy kampányt.

Az Oscar kampánystratégiával foglalkozó szakemberei és a szavazók vegyesen reagáltak az Icon stúdió nyilatkozatára. Néhányan úgy vélik, hogy A passió különleges arculata a biztosíték rá, hogy az alkotásról nem fognak megfeledkezni. Mások azzal érvelnek, hogy Gibson filmje már lefutott a mozikban és DVD-n, ezért hátrányból indul az év végén bemutatott versenytársaival szemben. Akadnak olyanok is, akik szerint a reklámkampány elhagyása még A passió malmára is hajthatja a vizet.

"Úgy döntöttünk, hogy hagyjuk a dolgokat a maguk medrében haladni" - mondta Davey.