Földbe döngölték Nagy Sándort

2004.11.26. 14:42

Oliver Stone nagy költségvetésű filmje, a Nagy Sándor csaknem egybehangzóan lesújtó kritikákat kapott szerdai bemutatója után. A kritikusok Amerika-szerte szinte minden aspektusán gúnyolódtak, a drámai érzék hiányától kezdve Colin Farrell ripacskodásáig.

A 150 millió dollárba kerülő produkció máris esélyesnek tűnik az év legnagyobb bukása címre. A filmben Colin Farrell személyesíti meg Nagy Sándort, a legendás makedóniai uralkodót, aki 25 éves korára az ismert világ nagy részét meghódította. Val Kilmer és Angelina Jolie játsszák a szüleit, hűséges generálisát, Ptolemaioszt Anthony Hopkins alakítja.

A New York Daily News kritikusa, Jack Matthews úgy vélte, hogy sikerült megfejtenie a világuralomra törő hadvezér titkát. "Valószínűleg mindenkit halálra untatott. Én már a háromórás film első harmada után megadtam volna magam" - írta. A Toronto Star újságírója, Geoff Jevere szerint "a Nagy Sándor, a hódító nem egyszerűen csak egy rossz film, a szörnyűsége eposzi méreteket ölt".

A New York Times rokonszenvezett az ír Farrell-lel, kritikája szerint a színész alakítását csak "rémes haláltusája rontotta le". "A Nagy Sándor, a hódító tele van brilliáns, ragyogó elemekkel" - írta a Boston Globe. "Csakhogy ezek mind Colin Farrell hajában vannak."

Roger Ebert a Chicago Sun Timestól megpróbált kevésbé élesen fogalmazni. "Mindig is szerettem Oliver Stone-ban, hogy nagy, kihívásokkal teli feladatokba vág bele, de a Nagy Sándor, a hódító-ban a kapkodás elrontotta a történetmesélést. Provokatív megjegyzéseket és vázlatpontokat mutat a nézőnek, de nincs befejezett koncepció. A film nem harmonikus."

"A Nagy Sándor, a hódító tiszteletre méltó bukás. Intelligens és ambiciózus film, de hiányzik belőle a létfontosságú drámaiság, érzelmileg nem érinti meg a nézőt" - fejtette ki véleményét a Variety kritikusa. Azok a kevesek, akik dicsérték a mozit, elsősorban a hadvezér biszexualitásának őszinte ábrázolását emelték ki, ugyanezért viszont görög ügyvédek csoportja perrel fenyegette meg a rendezőt. Szerintük nincs történelmi bizonyíték arra, hogy Nagy Sándor férfiakkal is viszonyt folytatott.

Forrás: InterCom
Oliver Stone és Colin Farrell a film forgatásán

Más szempontból méltatta a filmet Armond White, a New York Press kritikusa, aki arról híres, hogy mindig a többségével ellenkező véleményt fogalmaz meg. "A Nagy Sándor összetett és nem tökéletes, de bátor alkotás. Napjaink közel-keleti helyzetének tekintetében óvatosságra int azzal, hogy elmeséli, miként győzött, majd veszített a nyugat a múltban" - írta. 

Harry Knowles, a befolyásos Ain't It Cool News főszerkesztője szintén kiállt Stone mozija mellett. Szerinte a "Nagy Sándor a víziók, az eszmék, az előadásmód és a látvány káprázatos összjátéka, egy kivételes film."

Még nem lehet tudni, hogy a sajtó többségének negatív hozzáállása ténylegesen rontani fog-e a film esélyein, mindenesetre az előrejelzések nem túl biztatóak. A rendező abban reménykedik, hogy Európában kedvezőbb fogadtatásra talál a produkció. A magyarországi bemutató december 9-én lesz. Stone tegnap Stockholmba utazott, hogy az ottani filmfesztiválon átvegye életműdíját és népszerűsítse a Nagy Sándor-t.

"Az egyik ok, amiért ezt a díjat megkaptam, az, hogy talán Európában másképp tekintenek rám, mint Amerikában" - nyilatkozta csütörtökön a Született július negyedikén és a JFK alkotója. "Ez nem egy könnyű film, de sosem készítettem könnyű filmeket."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK