Megszállott őrültek lesnek a sztárokra

2004.12.06. 10:36

A hírnév és a csillogás nem csak jó szándékú rajongók tömegeit vonzza a filmsztárok köré. Időről időre felbukkannak olyan emberek, akik követik őket, fenyegető leveleket írnak, beosonnak az otthonaikba, olykor pedig megpróbálják megölni őket. A hírességeknek mindig résen kell lenniük, napjainkban a zaklatók elleni védekezésre már külön iparág épült Hollywoodban.

"Én vagyok a legnagyobb rajongód" - így fogadta Annie Wilkes Paul Sheldont, az írót Stephen King hátborzongató regényében, a Tortúrá-ban. Nem sokkal ezután levágta bálványa lábfejét, hogy ne tudjon elmenekülni. A valódi hírességeknek, köztük Mel Gibsonnak, Gwyneth Paltrow-nak és Jodie Fosternek is meggyűlt már a baja elvakult rajongókkal. A zaklatók közül néhányan börtönbe kerültek, mások viszont még  mindig szabadlábon vannak.

A bíróságok többnyire nem bánnak szigorúan a sztárokat zaklató személyekkel, mert megpróbálják  megkülönböztetni a túlbuzgó imádókat a valóban veszélyes megszállottaktól. Mosh Alan biztonsági tanácsadó szerint a zaklatók 98%-a ártalmatlan rajongó, aki túl messzire megy. A maradék 2% viszont potenciális veszélyt jelent. Tragédiához vezethet, ha tévednek abban, hogy az illető melyik csoportba tartozik. Egy Michael Perry nevű férfi 1983-ban tábort ütött a Pomádé sztárja, Olivia Newton-John birtokán. A rendőrség nem tartóztatta le, ehelyett visszaküldték louisianai otthonába. Ugyan egy ujjal sem nyúlt soha az énekesnőhöz, Perry odahaza meggyilkolta saját szüleit, unokatestvéreit és csecsemőkorú unkaöccsét.

Gwyneth Paltrow-t egy Dante Michael Soiu nevű 51 éves pizzafutár üldözte. Több száz csomagot és e-mailt küldött neki, ráadásul felkereste a színésznő szüleinek házát. 2000-ben elítélték zaklatásért, valamint hivatalosan őrültnek nyilvánították, azóta kényszergyógykezelésen vesz részt.

Catherine Zeta-Jones életét Dawnette Knight keserítette meg. Több tucat levelet írt neki, amelyekben azzal fenyegette a sztárt, hogy "feldarabolja, mint a húst", és "megeteti a kutyákkal". Később bocsánatot kért, és azzal indokolta tettét, hogy szerelmes Zeta-Jones férjébe, Michael Douglasbe, ezért féltékeny volt. Bűnösnek találták, így akár 19 év börtönbüntetés is várhat rá.

Mel Gibson távoltartó ítéletet eszközölt ki Zack Sinclair ellen, aki állandóan az otthona körül settenkedett, és ijesztő leveleket írogatott neki A passió című film kapcsán. Jodie Foster rajongója, John Hinckley Jr. nem a színésznőre emelt kezet, hanem Reagan elnökre, akit azért lőtt le 1981-ben, hogy tettével lenyűgözze imádottját.

Az egyik leghíresebb eset Rebecca Schaefferé. 1989-ben, a 21 éves sztár háza előtt  megjelent egy ismeretlen férfi. Amikor Schaeffer kinyitotta az ajtót, az illető közvetlen közelről lelőtte. Az ő halála után hozták Los Angelesben az első jogi intézkedéseket a zaklatók ellen.

"Mikor az emberek hallják, hogy letartóztattak egy szegény rajongót, aki a színfalak mögött vagy a házánál várta mondjuk Mel Gibsont, sokan azt gondolják, hogy a sztárok csak nyavalyognak" - mondta Matt Arthur, aki régebben testőrként dolgozott Los Angelesben a hírességek mellett. "Csakhogy ezek a híres emberek sohasem tudhatják, hogy ki toppan eléjük - a szó szoros értelmében. Hogyha a te ajtód előtt állna valaki minden éjjel, miután többször is megkérted, hogy menjen el, valószínűleg te is hívnád a rendőrséget."

A CNN-nek adott interjúban Mosh Alan elmondta: "Nem hiszem, hogy több zaklató lenne most, mint tíz évvel ezelőtt. Csak sokkal kifinomultabbak lettek a módszereik, és az információmennyiség, amihez az interneten keresztül hozzájuthatnak, sokkal nagyobb."

Irving Rein egyetemi professzor, aki a High Visibility: The Making and Marketing of Professionals Into Celebrities című könyvet írta, úgy véli, hogy a zaklatók problémájának gyökere a szórakoztatóipari gépezetben keresendő, ami elhiteti a rajongókkal, hogy személyesen ismerik a sztárokat.

Néhány évtizeddel ezelőtt a hírességek csak úgy léptek ki az utcára, hogy mindig tökéletesen mutassanak a lesifotósok fényképein. Manapság sokszor olyankor kapják le őket, amikor mindennapos dolgokat csinálnak, mint bárki más. Láthatjuk Jessica Simpsont a Newlyweds című valóságshow-ban, amint élelmiszert vásárol, vagy Ozzy Osbournet, amint takarít a kutyái után. Elég kinyitni bármelyik pletykamagazint, és máris megleshetjük Britney Spearst szendvicsevés vagy kólaivás közben.

Ezek a dolgok elérhetőnek tüntetik fel a sztárokat a rajongók számára, akik idáig csak a mozivásznon csodálták őket, és felbátorítják a zaklatókat, akik már korábban is nehezen tudtak különbséget tenni valóság és fikció között.

"A sztárokra épülő egész ipar arról szól, hogy hűségesen követhesd a kedvenced életét" - mondta Rein. "Képzeljünk el egy létrát. Az alján vannak a láthatatlan fogyasztók, akik azt állítják, hogy őket nem érdekli az egész. Fölöttük helyezkednek el a 'figyelők', még följebb a 'keresők', majd a gyűjtők és a rajongói klubok tagjai. Néhány fokkal feljebb már a megszállottak vannak, közülük kerülnek ki a zaklatók."

"Ha sztár vagyok, az a célom, hogy az emberek egyre feljebb kerüljenek ezen a létrán, hogy még jobban szeressenek és még többet költsenek a termékeimre. Ezért szerveznek táborokat vagy mennek el a kisvárosok rajongói klubjaiba a hírességek. Ezért találkoznak a közönséggel és osztogatnak autogramokat a fellépéseik után" - fejtegette a professzor.

"A show-biznisz nagy csapdája, hogy ha a rajongó mindezt megkapja, végül még többet akar, olyan közel  kerülni a kedvencéhez, amennyire csak lehetséges. A hírességek pedig nem választhatják meg a rajongóikat, nem dönthetik el, hogy ők csak egészséges, normális embereket akarnak. Persze nem minden rajongóból lesz zaklató, úgy tűnik, hogy valamiféle előzetes hajlam is közrejátszik. Ellenük viszont most már külön iparág épült. Megjelentek a sötét ablakú limuzinok, és a testőrök jelenléte napjainkban sokkal kézenfekvőbb, mint régen. Marilyn Monroe és James Dean még nem utaztak hatalmas kísérettel, ahogy azt manapság sok sztár teszi. A sportolók tömegközlekedéssel jutottak el a meccsek színhelyére. El lehet képzelni, hogy Michael Jordan buszra száll? Ilyet már senki sem csinál. A hírességek egyszerűen nem éreznék biztonságban magukat."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK