Az ördögűző - A kezdet című film két változatban készült el. Eredetileg Paul Schradert kérték fel a rendezésre, de a producerek unalmasnak tartották az elkészült produkciót, ezért az akciófilmjeiről ismert Renny Harlint bízták meg egy kellően vérfagyaszó változat elkészítésével. A produkciós cég most bejelentette, hogy mégis bemutatják Schrader verzióját is.

A '70-es évek horrorklasszikusához készített Az ördögűző - A kezdet című előzményfilm a fiatal Merrin atya afrikai démonűző múltjáról szól. A film létrejötte legalább olyan kalandos volt, mint az elszánt pap hadakozása a Gonosszal.

1997-ben a legendás John Frankenheimert, a Dr. Moreau szigete és a Hulla, hó, telizsák alkotóját  kérték fel rendezőnek, a filmes váratlan halála azonban keresztülhúzta a producerek számításait. Eztán a Morgan Creek nevű produkciós cég a Taxisofőr-t és a Dühöngő biká-t forgatókönyvíróként jegyző  Paul Schrader bízta meg a munkával, aki rendezőként korábban olyan borús hangulatú filmeket készített, mint A szexfüggő és a több Oscar-díjra jelölt Kisvárosi gyilkosság. Annak ellenére, hogy Az ördögűző - A kezdet sokkal nagyobb szabásúnak ígérkezett, és sokkal több speciális effektek bevetésére lehetett számítani, mint azt Schrader megszokta, mégis elvállalta a megbízást, és megkezdte a forgatást Rómában.

Amikor augusztus 17-én a rendező levetítette a Morgan Creek vezetőinek a végleges, megvágott változatot, az ördögűzős mozi története újabb forulatot vett. A pénzemberek szerint ugyanis Schrader filmje lassú és unalmas lett,  nem tartották elég ijesztőnek. A vezetők összehívtak egy értekezletet, hogy a félresikerültnek tartott alkotás helyébe kivel készíttessenek egy olyan horrorfilmet, amivel halálra rémíthetik a mozizó tinédzsereket. Rövid mérlegelés után felvették a Cliffhanger - A függő játszma és a Még drágább az életed című akciófilmek rendezőjét, Renny Harlint, meg néhány trükkspecialista számítástechnikust. Az általuk készített horrort a magyar mozikban is bemutatták már, mérsékelt sikerrel.

Forrás: InterCom

Most úgy tűnik, mégis Schrader lesz az, aki utoljára nevet. A Morgan Creek bejelentette, hogy az eredeti változatot is bemutatják 2005-ben az amerikai mozikban. "Az utolsó simításokat végezzük Schrader változatán, limitált kópiaszámmal látható lesz a mozikban valamikor jövőre" - mondta a Morgan Creek szóvivője. Ez meglepő fordulat a produkciós cég részéről, mivel idáig csak a kiselejtezett film DVD-forgalmazásáról lehetett homályos ígéreteket hallani tőlük.