A török származású német rendező, Fatih Akin Fallal szemben című filmje nyerte az idei Európai Filmdíjat. Tavaly szintén német film lett a legjobb európai film a Good bye, Lenin.

A Fallal szemben című német film nyerte idén az Európai Filmdíjat. A díjakat szombaton késő este Barcelonában osztották ki. Minden második évben ugyanis nem Berlinben, hanem valamelyik európai nagyvárosban adják át az európai Oscar-díjaknak is nevezett elismeréseket.

A legjobb rendező kategóriában Antal Nimródot, a Kontroll rendezőjét is nevezték európai filmdíjra, az operatőri díjra pedig Koltai Lajost, a Csodálatos Júlia című Szabó István-film fényképezéséért. Ez utóbbi díjat Eduardo Serrának, a Leány gyöngyfülbevalóval operatőrének ítélték oda, a legjobb európai rendezőnek járó kitüntetést pedig a spanyol Alejandro Aménabar, A belső tenger alkotója kapta.

Fatih Akin filmje nyert már nagydíjat az idei berlini filmfesztiválon, és a német filmesek díjkiosztó ünnepségéről sem távozott üres kézzel a fiatal rendező. Németországi török környezetben játszódó szerelmi drámájának női főszereplője, Sebil Kekilli szintén díjak sokaságával zárja az évet, ám Barcelonában az európai trófeát Imelda Staunton, Mike Leigh Vera Drake-jének címszereplője nyerte. A filmben Staunton angol munkásasszonyt alakít, aki illegális terhességmegszakítással is foglalkozik.

A legjobb európai színész díját Javier Bardem, az Aménabar-film főszereplője nyerte el.

Életművéért díjat kapott a spanyol Carlos Saura, a világ filmművészetének gazdagításáért a norvég Liv Ullmann, Ingmar Bergman filmjeinek szinte állandó szereplője, a svéd rendező volt élettársa.
   
A legjobb nem európai filmnek járó díj a Hongkongban rendező kínai Vong Kar-vajnak jutott 2046 című filmjéért.