Nem újdonság, hogy az Arany Glóbusz-jelölés nagyban befolyásolja, hogy az Oscar-díjak végül kihez kerülnek. Az esélyekről már pontosabb képet alkothatunk, mivel ma nyilvánosságra került a 62. évi Arany Glóbusz-díj jelöltjeinek listája. A legtöbb, összesen hét jelölést a Sideways című független film kapta. Scorsese The Aviator című drámája hat kategóriában indul, köztük a legjobb dráma, legjobb rendező és a legjobb drámai alakítás versenyében. Nem sokkal maradt le tőle az Én, Pán Péter és a Lépj közel! a maguk öt-öt nevezésével. Annette Beninget jelölték a legjobb színésznő díjára Szabó István Csodálatos Júlia című filmjében nyújtott alakításáért.

Martin Scorsese The Aviator című életrajzi filmjét Howard Hughesról hat kategóriában is jelölték a díjra, a legjobb dráma, a rendező, drámai alakítás, női mellékszereplő, forgatókönyv és filmzene címéért versenyezhet. A legjobb dráma kategóriában versenytársa lesz Clint Eastwood bokszolós drámája, a Million Dollar Baby, Marc Forstertől az Én, Pán Péter című film a klasszikus gyermekkönyv szerzőjéről és a mű keletkezéséről és Bill Condon Kinsey-je a híres szexkutatóról. A legjobb vígjáték/musical kategóriában Az operaház fantomja című Webber-musical Joel Schumacher-féle filmváltozata és Alexander Payne Sideways című komédiája küzd meg egymással. 

Színészi teljesítménye Arany Glóbuszra jelölték Jamie Foxx Ray Charles szerepéért a Ray-ben, Leonardo DiCaprio a The Aviator-ért, a női boxolót alakító Hilary Swank a Million Dollar Baby-ért. Szintén esélyes a díjra Johnny Depp az Én, Pán Péter-ből, Liam Neeson a Kinsey-ben nyújtott alakításáért, Imelda Staunton az illegális abortuszok témáját boncolgató Vera Drake című drámáért, valamint Paul Giamatti, az örök vesztes férfi szerepéért a Sideways-ből.

Szabó István Csodálatos Júlia című filmjének főszereplője, Annette Bening a vígjáték/musical kategória legjobb színésznőjének járó díjért indul, versenytársa többek között Renee Zellweger a Bridget Jones 2: Mindjárt megőrülök!-ből.

Meglepetés, hogy Uma Thurmant is jelölték a legjobb drámai alakítás díjára a Kill Bill második részéért. Jamie Foxx két különböző film kapcsán is fölkerült az Arany Glóbusz-jelöltek listájára. A Collateral - A halál záloga mellék- és a Ray főszerepéért kapott nomináció mellet, egy televíziós jelölést is begyűjtött. Az Egy makulátlan elme örök ragyogása mindkét főszereplőjének, Jim Carrey-nek és Kate Winsletnek is jelöléssel ismerték el színészi teljesítményét. 

Az előzetes tippelések által komoly esélyesnek tartott Lépj közel!, az Én, Pán Péter és a Million Dollar Baby fejenként öt jelölést gyűjtött be. Az alacsony költségvetésű, független Sideways vitte el a pálmát a jelölések számát illetően, a keserédes komédia héttel büszkélkedhet. Az összes fontosabb kategóriában jelölték, ráadásul ringbe szállhat a legjobb mellékszereplők és a legjobb filmzene díjáért is. Az animációs filmek is képviseltetik magukat az Arany Glóbusz jelöltjei között. A hihetetlen család a vígjátékok között indul, az Accidently in Love című szám a Shrek 2-ből pedig elnyerheti a legjobb betétdal címét.

Az Arany Glóbusz nyerteseit a Hollywood Foreign Press Association választja ki, egy 90 tudósítóból álló viszonylag kis csoport, akik a tengerentúli híreket követik figyelemmel. Az eseményt az NBC televíziós csatorna közvetíti, várhatóan az Arany Glóbusz eredményei jelentős hatást gyakorolnak majd az  Oscar sorsáról döntő 5800 szavazóra.

Tavaly januárban az  Arany Glóbusz pontosan megjósolta az Oscar-díjasokat az összes kucsfontosságú kategóriában, előrejelezte többek között a legjobb filmnek választott A Gyűrűk Ura: A király visszatér győzelmét, valamint Sean Penn, Charlize Theron, Tim Robbins és Renée Zellweger díjazását.

Ebben az évben, akárcsak 2003-ban, amikor az Oscar-díjátadás február végén volt, a Globe várhatóan csekélyebb hatást fog gyakorolni az idő szűkössége miatt. A Globe nyerteseinek névsorát általában néhány nappal az Oscar-szavazócédulák leadása előtt szokták kihirdetni. Ez esélyt ad arra, hogy az Akadémia bizonytalan szavazói az Arany Glóbusz  eredményei alapján hozzák meg döntésüket. Idén viszont az Oscar-jelölés egy nappal a Globe január 16-i kiosztása előtt válik esedékessé. Az Oscar-díjátadás február 27-én lesz.

A Golden Globe 13 kategóriában díjazza a filmeket, és 11-ben a televíziós produkciókat. A többi filmes díjtól eltérően a Globe külön bírálja a drámákat, a komédiákat és a musicaleket a legjobb film és a legjobb főszereplő kategóriákban.

* * *

A jelöltek teljes listája:

Legjobb film (dráma):
The Aviator
Lépj közel!
Én, Pán Péter
Hotel Rwanda
Kinsey
Million Dollar Baby

Legjobb film (vígjáték/musical):
Egy makulátlan elme örök ragyogása
A hihetetlen család
Az operaház fantomja
Ray
Sideways

Legjobb rendező:
Clint Eastwood (Million Dollar Baby)
Mark Forster (Én, Pán Péter)
Mike Nichols (Lépj közel!)
Alexander Payne (Sideways)
Martin Scorsese (The Aviator)

Legjobb férfi főszereplő (dráma):
Javier Bardem (A belső tenger)
Don Cheadle (Hotel Rwanda)
Johnny Depp (Én, Pán Péter)
Leonardo DiCaprio (The Aviator)
Liam Neeson (Kinsey)

Legjobb férfi főszereplő (vígjáték/musical):
Jim Carrey (Egy makulátlan elme örök ragyogása)
Jamie Foxx (Ray)
Paul Giamatti (Sideways)
Kevin Kline (De-Lovely)
Kevin Spacey (Beyond The Sea)

Legjobb női főszereplő (dráma):
Scarlett Johansson (A Love Song For Bobby Long)
Nicole Kidman (Birth)
Hilary Swank (Million Dollar Baby)
Uma Thurman (Kill Bill, Vol 2)
Imelda Staunton (Vera Drake)

Legjobb női epizódszereplő (vígjáték/musical):
Annette Bening (Csodálatos Júlia)
Emmy Rossum (Az operaház fantomja)
Ashley Judd (De-Lovely)
Kate Winslet (Egy makulátlan elme örök ragyogása)
Renee Zellweger (Bridget Jones: Mindjárt megőrülök!)

Legjobb női epizódszereplő:
Cate Blanchett (The Aviator)
Laura Linney (Kinsey)
Virginia Madsen (Sideways)
Natalie Portman (Lépj közel!)
Mery Streep (A mandzsúriai jelölt)

Legjobb férfi epizódszereplő:
David Carradine (Kill Bill Vol 2)
Thomas Haden Church (Sideways)
Jamie Foxx (Collateral - A halál záloga)
Morgan Freeman (Million Dollar Baby)
Clive Owen (Lépj közel!)

Legjobb eredeti forgatókönyv:
Egy makulátlan elme örök ragyogása
The Aviator
Én, Pán Péter
Lépj közel!
Sideways

Legjobb külföldi film:
Kóristák
House of Flying Daggers

Che Guevara - A motoros naplója
A belső tenger
Hosszú jegyesség

Legjobb eredeti filmzene:
Million Dollar Baby
Én, Pán Péter

The Aviator
Sideways
Spanglish

Legjobb betétdal:
Accidentally in Love (Shrek 2)
Believe (Polar Express)
Learn To Be Lonely (Az operaház fantomja)
Million Voices (Hotel Rwanda)
Old Habits Die Hard (Alfie)