Bemutatták a meggyilkolt rendező utolsó filmjét

Bemutatták a merénylet áldozatául esett Theo van Gogh utolsó alkotását. A holland rendező, aki korábbi munkásságával magára haragította az iszlám-hívőket, Pim Fortuyn jobboldali politikus meggyilkolásáról készítette 06/05 című filmjét.

Vasárnap bemutatták Hágában a meggyilkolt Theo van Gogh holland filmrendező utolsó alkotását, a Pim Fortuyn politikus meggyilkolásával foglalkozó 06/05 című filmet. A vetítés bizonságára fokozottan ügyeltek a szervezők.

A film címe a 2002-es merénylet pontos dátumára utal. Pim Fortuyn jobboldali politikust hat, közvetlen közelről leadott lövéssel ölték meg egy héttel a parlamenti választások előtt. Az elsősorban bevándorlásellens nézeteiről ismert politikus népszerűsége és befolyása meredeken emelkedett a választások előtti időszakban, győzelemre is esélyesnek tartották.

Van Gogh filmje holland és amerikai kémeket vádol a gyilkosággal, míg a rendőrségi álláspont szerint egy állatjogvédő aktivista volt a tettes, aki be is ismerte tettét.

A rendező - aki Vincent van Gogh impresszionista festőművész bátyjának ük-ükunokája volt - munkásságát botrányok övezték. Submission (Engedelmesség) című filmje a muszlim nők elnyomásáról szólt. Az alkotást bemutatták a holland televízióban is, mire az érintett vallási közösségek heves tiltakozásba kezdtek. A filmest 2004 november 2-án lelőtték a nyílt utcán. A gyilkosság iszlám-ellenes hangulatot váltott ki Hollandiában, azóta több mint húsz mecsetet ért támadás.