A 12 dühös ember rendezője Oscart kap

2004.12.20. 10:06

Sidney Lumet életműdíjat kap az Akadémiától. A legendás rendező nevéhez olyan klasszikusok fűződnek, mint a Kánikulai délután, a 12 dühös ember, a Serpico, és a Hálózat. Az Akadémia február 27-én, az Oscar-gálán adja majd át a filmesnek az elismerést.

A 80 éves rendező a "forgatókönyvírókért, a színészekért és a mozgókép művészetéért tett szolgálataival" érdemelte ki az életműdíjat. Az Akadémia elnöke, Frank Pierson szerint "Lumet az egyik legfontosabb rendező az amerikai mozi történetében".

"Munkássága kitörölhetetlen nyomot hagyott a közönségen és a filmtörténeten egyaránt" - mondta Pierson egy közleményben. "Nagy örömre szolgál, és szakmai megtiszteltetésnek tartom, hogy én mondhatom el Sidney Lumetnek: elnyerte szakmájának legnagyobb elsimerését."

Lumet több, mint 40 filmet készített, és bár többször jelölték Oscarra,  sohasem nyerte meg. A philadelphiai születésű rendező először színészként került a szórakoztatóipar világába, 4 évesen lépett először színpadra. Felnőttként átállt a kamera túloldalára, és a televízió számára kezdett filmeket rendezni. 1957-ben hozta meg számára az ismertséget és a sikert a 12 dühös ember, amiért a legjobb rendező Oscar-díjára jelölték. További három alkalommal került még a rendezői díj közelébe, 1975-ben a Kánikulai délután-nal, 1976-ban a Hálózat-tal és 1982-ben Az ítélet-tel, A város hercege című filmjéért pedig a legjobb adaptált forgatókönyv díjára jelölték.

Az Oscar idei házigazdája, Chris Rock február 27-én adja át Lumet-nek az életműdíjat, a gálát az ABC fogja közvetíteni a Los Angeles-i Kodak Theatre-ből. A 77. évi Akadémiai Díj jelöltjeinek névsorát január 25-én teszik közzé.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK