Akiknek nem ciki a cigi

2004.12.20. 14:31

Jim Jarmusch filmje a kávé és cigaretta varázslatos kettőséről szinte már nosztalgikusnak tekinthető az USA-ban és számos európai országban, ahol a füstös kávézók helyét papírpoharas gyorskávézó-láncolatok veszik át, a dohányosok pedig a nyilvános helyeken legfeljebb a fogukat szívhatják. A dohányellenes harc a mozit sem kerülheti el. Az amerikai aktivisták szerint magasabb korhatár-besorolással kell sújtani azokat a filmeket, amelyekben dicsőítik a káros szokást, mivel statisztikáik szerint a fiatalok 52 százaléka a bagós filmhősök hatására gyújt rá. A közellenségek tehát a következő kedvencek.

10. Lelaina Pierce & Troy Dyer (Winona Ryder & Ethan Hawke - Nyakunkon az élet, 1994)
A kilencvenes évek grunge-korszakának legalább annyira elmaradhatatlan kelléke a cigaretta, mint a zsíros haj, a borosta és a Kurt Cobain-póló, így nem véletlen, hogy a Nyakunkon az élet főhősei amikor jól érzik magukat, akkor azért cigiznek, amikor szarul, akkor pedig azért. Lelaine kétségbeesett semmittevését a hamutál csikkekkel telítődése szimbolizálja, miután kirúgják a munkahelyéről, Troy cinikus rocksztár imidzséhez pedig kiválóan áll az állandó füstfelhő. A legjellegzetesebb jelenet, amikor a két fiatal spontán csókolózásakor hirtelen nem tudnak mit kezdeni a kezükben levő blázokkal, és idétlenül kapálóznak egy percig. Ethan Hawke egyébként a többi filmje miatt is előkelő helyen áll a dohányellenes liga feketelistáján, Winona pedig nem volt rest bolti lopásos ügye kapcsán azzal védekezni, hogy muszáj volt kilépnie az üzletből egy percre, hogy rágyújtson.

9. Rick Blaine (Humphrey Bogart - Casablanca, 1942)
A minden idők legjobb filmjeinek szavazásain rendre dobogós helyen végző Casablanca bizony komoly ellenállásba ütközhetne napjainkban a főhős szájából szinte minden jelenetben ott lógó cigaretta miatt. A bártulajdonos Rick szerepében Bogart magasított Spice Girls-cipőkben egyensúlyozott, hogy felérjen partnernőjéhez, Ingrid Bergmanhoz, a tornagyakorlatot pedig nehezítette a láncdohányzás, de Humphreynak mégis sikerült James Deanhez és Che Guevarához hasonló nikotin-ikonná válnia.

8. Velma Kelly (Catherine Zeta-Jones - Chicago, 2002)
A jazzklubok elengedhetetlen füstfelhőjéhez bőszen hozzájárulnak a zenészek és az énekes dizőzök. Az újkori musicalek egyik legdögösebb jelenete, az "All That Jazz" köszönhető Catherine Zeta-Jonesnak, aki énekel, táncol, gyilkol, és szüntelenül eregeti a füstöt. A szipkával előadott dívaalakítást Oscar-díjjal is jutalmazták, de Catherine sokakat magára haragított, amikor privátfényképek jelentek meg róla, ahogy terhességének előrehaladott szakaszában is vígan pöfékelt.

Előző
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK