2005-ben, a Sundance fimfesztiválon lesz a bemutatója a The Ballad of Jack and Rose című drámának, amelyben a félig-meddig már nyugdíjba vonult Daniel Day-Lewis visszatér a mozivászonra. Ez lesz az első film, amelyet az Oscar-díjas színész együtt forgat feleségével, Rebecca Millerrel.

A The Ballad of Jack and Rose főszereplője az Oscar-díjas Daniel Day-Lewis, aki A bal lábam című filmben nyújtott alakításáért kapta a szobrocskát 1989-ben. Az angol színész az 1997-es A bunyós után visszavonult a szórakoztatóiparból, de öt év pihenés után Scorsese New York bandái című filmjében visszatért. Azóta viszont mostanáig megint nem vállalt szerepet, és sokan attól tartottak, végleg nyugdíjba vonult. Rose-t a 16 éves Camilla Belle játssza, aki az Átkozott boszorkák-ban Sandra Bullock karakterének gyermekkori énjét személyesítette meg. Jack szeretőjét Catherine Keener alakítja, aki A John Malkovich-menet-ben és a Valódi szőké-ben játszott.

A rendező Rebecca Miller, Arthur Miller lánya, ő készítette a Menekülés az életbe című drámát, ami a 2001-es Sundance filmfesztivál egyik legnagyobb sikere volt. Miller és Day-Lewis házasok, ez lesz az első alkalom, hogy együtt dolgoznak egy filmen. A pár Arthur Miller házában ismerkedett meg, mikor a két férfi a Salemi boszorkányok, az író színdarabjából készült film forgatására készülődött.

A The Ballad of Jack and Rose egy özvegy férfiról szól, aki egyedül neveli 16 éves lányát a világtól elzártan, a semmi közepén, a kanada északnyugati részén fekvő szigeten. Halálos betegséget diagnosztizálnak nála. Azt szeretné, hogy Rose be tudjon majd illeszkedni a világba az ő halála után, ezért elkezdi lassan tágítani a lány horizontját, annak ellenére, hogy a változás felforgatja és megnehezíti az életüket. Hogy segítse ezt a folyamatot, Jack magával hozza szeretőjét  a szárazfödről, annak két tizenéves fiával együtt, akik megismertetik Rose-t az első, féktelen szerelemmel, ami egyszerre csodálatos és fájdalmas. A film címe eredetileg Rose and the Snake, azaz Rose és a kígyó lett volna. A Szüzet szüntess-ből ismert Paul Dano játssza az idősebb fiút, azt a karaktert, akire a kígyó szó utal, minden pejoratív értelmével együtt.

A neten megtekinthető a The Ballad of Jack and Rose előzetese, mely kicsinyítve az egész történetet magába foglalja, az apa és a lány kiegyensúlyozott kettősét az idilli tájon, az első veszekedéseket, a nő és a két fiú beköltözését, Rose ébredező szexualitását és végül a kitörő káoszt, amikor már a ház is lángokban áll.