A világ tele van Fockerekkel

2005.01.07. 15:28

Az Apádra ütök folytatásában megismerkedhetünk Robert De Niro leendő vejének szüleivel, a Focker családdal. A magyarul Bekúrnak fordított vezetéknév állandó poénforrása a Vejedre ütök című komédiának, a Universal Pictures pedig találkozót szervezett az igazi Fockereknek.

Az Apádra ütök című nagy sikerű komédia egyik legemlékezetesebb poénja volt, hogy a Ben Stiller által megformált vőlegényjelöltet Greg Fockernek hívták, a vezetéknév ugyanis kísértetiesen hasonlít az obszcén "fucker" szóra, ami a közösülést jelentő "fuck" igéből származik. A magyar fordítók Greg Bekúr névre keresztelték a szereplőt, a film végén pedig rátettek még egy lapáttal, amikor kiderült, hogy a keresztneve igazából nem Greg, hanem Shagil, röviden Shag.

Az Apádra ütök című komédia folytatása, a Vejedre ütök már hetek óta óriási siker Amerikában, folyamatosan dönti halomra a bevételi rekordokat. Minden egyes dollár, amit az emberek mozijegyre költenek, megerősíti azt a feltételezést, hogy a Focker név igenis vicces.

A folytatásban Greg és Pam Byrnes már jegyespár, így itt az ideje, hogy végre szüleik is megismerkedhessenek egymással. A találkozót a Focker család floridai otthonában ütik nyélbe. A humor fő forrása, hogy a merev Jack és Dina Byrnes szembekerül a bohém Bernie és Roz Fockerrel. Az Apádra ütök-ben Robert De Niro és Bythe Danner már bemutatkoztak problémás após- és anyósjelöltként, a vőlegény bogaras szüleit pedig Dustin Hoffman és Barbra Streisand alakítják. A sztárparádé már önmagában is garantálná a jó szórakozást, de a folyamatos viccelődés az obszcén vezetéknévvel felveti a kérdést: Tényleg vannak olyanok, akiket Fockernek hívnak?

Forrás: UIP Dunafilm

A Focker Hollandiában meglehetősen gyakori névnek számít, és számos variációja létezik: Fock, Focke, Fockes, Focck, Fockk, Foock, Fohck, Fockez és Fockz. Az Egyesült Államokban viszont elég ritka, az 1990-es népszámláláskor például egyetlen ilyen nevű személyt sem regisztráltak. Ennek ellenére a House of Names weboldalon megtalálható a névhez tartozó családi címer. Ahhoz viszont elegen vannak a Fockerek, hogy a Universal Pictures Focker családi találkozót szervezhetett nekik a múlt hónapban Orlandóban. A három napig tartó rendezvényen összejöttek a hivatalosan is a Focker nevet viselők, hogy megosszák egymással családi történeteiket. A klán elég nagy lehet Brit-Columbiában és Kanadában is, mivel huszonegyen utaztak a fesztiválra ezekről a területekről is, ráadásul néhány Foecking is érkezett Clevelandből és New Yorkból.

A magyar fordítók által választott nevet viselőknek már aligha lehetne találkozót szervezni, a telefonkönyv tanúsága szerint ugyanis a valóságban senki nem viseli a Bekúr vezetéknevet.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK