Tarantino A-tól Z-ig

2005.01.13. 11:25

NY - NYELVEZET
Sokan kritizálták ezért, de Tarantinónak esze ágában sincs változtatni a filmjeiben szereplő káromkodások gyakoriságán. A Kutyaszorítóban forgatókönyvében 252-szer, míg a Ponyvaregény-ében 271-szer szerepel a "fuck" szócska. A Jackie Brown-nal pedig Spike Lee-t sikerült magára haragítania, aki sokallta a "nigger" szó a film egyes dialógusaiban átlagosan 38-szoros gyakoriságát.

O - OSCAR
1994-ben a Ponyvaregény hét Oscar-jelölést gyűjtött be, az óvatos Akadémia azonban csak a forgatókönyvet jutalmazta, ami utólag több, mint ciki az ítészekre nézve, tekintve, hogy a republikánus giccsparádé, a Forrest Gump nyerte a legjobb film díját ebben az évben. Travolta, Thurman és Samuel L. Jackson mellőzése hasonlóan felháborító sokkal kevésbé maradandó alakítások ellenében. A Jackie Brown mindössze Robert Forstert juttatta egy legjobb férfi mellékszereplő jelöléshez, idén pedig amiatt izgulhatunk, hogy Uma Thurman és David Carradine szerepel-e majd a legjobb főszereplőnő és legjobb férfi mellékszereplő jelöltek között a Kill Bill Vol. 2-ért.

P - PONYVAREGÉNY
Az utóbbi idők leggyorsabban klasszikussá vált filmjének érdemei vitathatatlanok, szinte minden szereplőhöz fűzödik egy szórol szóra idézhető monológ vagy mondat. A forgatókönyv pedig úgy van kontstruálva, hogy második, harmadik, sokadik alkalommal is tartogasson meglepetéseket a nézőnek, valamint hemzseg a ravasz filmes utalásoktól. Hogy csak kettőt említsünk: a Jack Rabbit Slim's retró-bárban az egyik pincér szerepében feltűnik Steve Buscemi, aki a Kutyaszorítóban Mr.Pink-jének szerepében hosszasan fejtegeti a pincéreknek adott borravaló felesleges mivoltát, Uma és Travolta pedig cowboy és cowgirl-ként becézgetik egymást, nyílt utalásképpen egymás korábbi szerepeire (Even cowgirls get the blues - Néha a csajok is úgy vannak vele, Nagyvárosi cowboy).

Q - QUENTIN
1963-ban született Knoxville-ben, Tennesseeben, anyja ápolónő, apja pedig joghallgató és alkalmi színész volt. Nevét a Gunsmoke című film Quint nevű karaktere után kapta, akit Burt Reynolds alakított. Kétéves korában költöztek Los Angelesbe, ahol az iskola után nem filmtanodában, hanem a Manhattan Beach-en található Video Archives tékában tanulta ki a filmezés minden csínját-bínját. Barátsága Roger Avaryval és első forgatókönyvei is itt születtek.

R - RODRIGUEZ, ROBERT
A hollywoodi álomtörténetek egyik legszebbike a mexikói gerilla-filmes története, aki saját szerveit bocsátotta áruba a tudománynak halála utánra, hogy finanszírozhassa első forgatókönyvének elkészítését, az El Mariarchi - A zenész-t. A többi már legenda, hiszen a gyorsra vágott történetet felkapták a '93-as Sundance filmfesztiválon, Rodriguez sztárokkal és nagyobb költségvetéssel forgathatta újra a történetet (Desperado), amely utóbb trilógiává duzzadt. A két hasonló stílusú filmes rögtön egymásra talált, és vadabbnál vadabb ötletekkel bombázták egymást. Quentin egy cameo erejéig fel is tűnt a Desperadó-ban, együtt dolgoztak a Négy szobá-n, az Alkonyattól pirkadatig-ban pedig főszerepet kapott. A Ponyvaregény azon jeleneteit, amelyekben Tarantino is szerepel, Rodriguez rendezte, a stáblistán való feltüntetés nélkül, a Kill Bill-nek pedig ő komponálta egyes zenei aláfestő részeit 1 dolláros gázsiért. Következő közös munkájuk a Sin City képregényadaptáció, amelynek egyik szálát Tarantino rendezi Benicio Del Toróval és Clive Owennel szintén egy dollárért.

S - STONE, OLIVER
Az 1994-es Született gyilkosok Tarantino első teljes forgatókönyvéből született. Stone kezei között Mickey és Mallory szinte minden humorérzékét elveszítette, és az ámokfutás sokkal inkább a szenzációhajhász médiára és a sorozatgyilkosok brutalitására helyezte a hangsúlyt, a karakterek jellemével szemben. Tarantino egyáltalán nem volt lenyűgözve az eredeti forgatókönyvön eszközölt változtatásoktól, a nevét is szerette volna levetetni a stáblistáról, majd később publikálta a forgatókönyv eredeti változatát. A Tarantino életmű szempontjából viszont érdekes, hogy rengeteg utalást találhatunk a filmben a későbbi filmekre, akár a karakterek neveit, akár a Tarantino által kedvelt Bonnie és Clyde felállást tekintjük (Mickey és Mallory - Született gyilkosok, Clarence és Alabama - Tiszta románc, Pumpkin és Honeybunny - Ponyvaregény).

Forrás: InterCom
Woody Harrelson és Juliette Lewis a Született gyilkosok-ban

SZ - SZÍNÉSZET
Amilyen szenzációsan jó forgatókönyvíró és rendező Quentin, legalább annyira pocsék színész. Ennek ellenére a környezetében mindenki állítja, hogy eredeti álma a színészet volt. Magának jó szerepeket is adott a Kutyaszorítóban és a Ponyvaregény-ben is, továbbá a Desperado-beli vendégszereplése is vicces. Egyéb próbálkozásait az Alkonyattól pirkadatig, a Sátánka, az Aludj velem! vagy a Girl 6 - A hatodik hang szerepeiben viszont jobb lenne elfelejteni.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK