Filmjeiben érte vágyakoznak a szereplőtársai, a való életben pedig nézők milliói. A szereposztók és rendezők arra vágynak, hogy vele dolgozhassanak, de Jude Law csak arra vágyik, hogy a tökéletes aranyifjú külső és a Casanova skatulya mögött észrevegyük a kiváló és sokoldalú színészt. Összeállításunk ebben nyújt segítséget, számba véve azt is, hogy ki mindenki vágyakozott még a fiatal angol színészre Oscar Wilde-tól Mr. Ripleyn át Julia Robertsig.

Oscar Wilde szerelmei (1997)
A tökéletes szereposztás szerencsés esete Brian Gilbert Oscar Wilde-biográfiája. Stephen Fry telitalálat a címszerepben, Jennifer Ehle pedig a némán szenvedő feleségként, az igazi feltűnést azonban Law okozta, aki maximálisan életre keltette Wilde szeretőjének, Alfred "Bosie" Douglasnak az arisztokratikus, sznob, kegyetlen, de mégis ellenállhatatlan jellemét.

 

Law alakítása igazi magyarázattal szolgált a film fő gondolatává tett, híres Oscar Wilde-idézetre: "Csak két tragédia eshet meg egy emberrel élete során. Az egyik az, ha nem kapja meg, amit kíván, a másik az, ha megkapja."

* * *

Gattaca (1997)
Az utóbbi idők egyik legötletesebb és egyedibb sci-fije szerint a jövő genetikailag manipulált világában modern kasztrendszer lesz. Vincent (Ethan Hawke) egyike az utolsó természetesen fogant embereknek, ám veleszületett szívgyengesége miatt esélye sincs a kiváltságosak karrierlehetőségeire. A megoldás egy balesetben rokkanttá vált "tökéletes" férfi identitásának megvásárlása, ami persze nem olyan egyszerű, mint amilyennek hangzik.

Forrás: InterCom

Eugene beszédes név, a görög "jó helyre született" szóból ered, az eugenetika pedig magát a fajnemesítést jelenti, amiről az egész film szól. A genetikailag áldott Eugene-t persze ki más alakíthatta volna, mint Jude, aki ismét egy mellékszereppel nyúl le egy egész filmet.

* * *

A tehetséges Mr. Ripley (1999)
Antony Minghella rendező álomcsapatot toborzott össze Patricia Highsmith regényének megfilmesítésére: Matt Damon, Gwyneth Paltrow, Cate Blanchett és Philip Seymour Hoffman egyaránt jutalomjátékkal álltak elő, de karaktereik minden esetben eltértek az eredeti regénytől.

 

Az életet habzsoló aranyifjú szerepében Jude Law azonban mintha a könyv lapjairól elevenedett volna meg, és az előbbi két film alaptémáját ötvözve Ripley már nem csak szexuálisan és genetikai adottságait irigyelve vonzódik a karakteréhez, hanem az egész életét szeretné a magáénak. Ez a szerep hozta meg a hatalmas nemzetközi áttörést és első Oscar-jelölését is. Ismerve Jude színészi kvalitásait egyébként, érdekes eljátszani a gondolattal, hogy nem lett volna vad ötlet akár a címszerepet rábízni.

* * *

A. I. - Mesterséges értelem (2001)
A tehetséges Mr. Ripley sikere után ugrásszerűen megnőtt a kereslet Law iránt, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy Steven Spielberg is kifejezetten őt szerette volna futurisztikus Pinokkió-történetének robot-dzsigoló szerepére.

Forrás: UIP Dunafilm

A Stanley Kubrick által dédelgetett vállalkozás (aki egy valódi robottal akarta a főszereplő kisfiú, David szerepét eljátszatni) Spielberg kezei között sokat szelidült, és a rendező egyik legkevésbé közönségbarát, de legérdekesebb filmje lett. Dzsigoló Joe monológjakor valószínűleg felcsillant az Alfie szereposztóinak szeme: "A nőket nagyon jól ismerem! Gyakran név szerint engem kérnek. Mindent tudok a nőkről. Mindent, amit tudni érdemes róluk. Nincs köztük két hasonló, és miután velem találkoztak, nincs kettő ugyanolyan."

* * *

Alfie (2004)
Amikor a 2000-es Oscar-díjátadón Michael Caine átvette a legjobb mellékszereplőnek járó szobrot, köszönőbeszédében kiemelte azt is, hogy jelölttársa, Jude (A tehetséges Mr. Ripley-ért) előtt még óriási karrier áll. Ekkor még nem tudta, hogy az óriási karrier egyik első lépéseként saját legendás szerepét fogják Law-val a főszerepben újraforgatni.

Forrás: UIP Dunafilm

A 60-as években Alfie-nak könnyebb dolga volt, hiszen a női emancipáció előtt a szívek hazárdjátékosaként egy jól bevált sémával hosszú távon is elboldogult, azonban a történet drámai vetülete is erősebb volt az abortusz akkori megítéléséből adódóan. A 2004-es Alfie inkább romantikus vígjáték, amely egyértelműen Law karizmájára épül, aki a forgatáson beleszeretett szereplőtársába, a 21 éves Sienna Millerbe. A bimbózó kapcsolatot és válását Sadie Frosttal szaftos részletekbe menően taglalta a bulvársajtó, de bizonyítva a karakter és saját maga közötti párhuzamok végét, Jude karácsonykor eljegyezte Siennát.