Szenvedély és apokalipszis a Golden Globe-on

2005.01.17. 12:23

A 62. Arany Glóbusz-gálán a boldog díjazottak, Hilary Swank, Clint Eastwood, Leonardo DiCaprio és a többiek lefutották a kötelező tiszteletköröket, méltatták egymás munkásságát, köszönetet mondtak a fél világnak, az életműdíjjal jutalmazott Robin Williams pedig hozta a szokott formáját a viccelődésben.

A Golden Globe-díjátadáson a vígjáték kategóriában Annette Beninget választották a legjobb színésznőnek, míg a drámai alakítások versenyében Hilary Swank győzött. Öt évvel ezelőtt Swank A fiúk nem sírnak-kal elhalászta az Amerikai szépség-ben tündöklő Bening orra elő az Arany Glóbuszt és az Oscar-díjat.

Szabó István filmjében, a Csodálatos Júliá-ban Bening korosodó dívát játszik. A színésznő szerint Hollywood kétségtelenül előnyben részesíti a fiatal szépségeket, de azért akadnak rendezők, akik idősebb nők történeteit szeretnék elmesélni. "Szerintem nem is kérdés, hogy a szexizmus létezik, de amíg írnak érdekes történeteket különféle életkorú nőkről, addig filmek is lesznek" - mondta Bening. Swank állítólag nem is gondolt bele, hogy Annette Beninggel verseng, aki jó tanácsokkal látta el, mikor még kezdő színésznő volt. "Elég szerencsétlen dolog, hogy az emberek győztesekben és vesztesekben gondolkodnak, pedig végső soron csak az alakítás számít" - mondta.

A Million Dollar Baby-ben bokszolónőt játszó Swank rendezőjének és szereplőtársának, Clint Eastwoodnak mondott köszönetet, aki egyébként szintén hazavihetett egy Arany Glóbusz-díjat, mégpedig a legjobb rendezőnek járót. "Nem akarom lerombolni az imázsodat, de hatalmas szíved van, ami mindenkire átsugárzott. Briliánsan irányítottál minket, és szerény véleményem szerint magad is életed legjobb alakítását nyújtottad" - áradozott a színésznő. Az Oscar-díjas Eastwood köszönetnyilvánításában a Million Dollar Baby másik kulcsszereplőjét, Morgan Freemant a világ legjobb színészének nevezte.

Jamie Foxx, akit a vígjáték és musical kategória legjobb színészének járó díjával tüntettek ki Ray Charles megformálásáért, rettenetesen boldog volt. "Ez életem legszebb pillanata, bárcsak a vízvezeték-rendszerbe juttathatnám, amit most érzek, akkor mindenki sokkal jobban szeretné egymást." Foxx rekordot döntött azzal, hogy egyidejűleg három kategóriában is nevezték az Arany Glóbuszra, indult a legjobb mellékszereplő kategóriában a Collateral - A halál záloga taxisofőrjének szerepével, és a televíziósorozatok között is a Megváltás-sal. "Te nem csak eljátszottad Ray Charlest. Te voltál Ray Charles" - méltatta Prince a színészt.

Howard Hughes életrajzi filmjében, az Aviator-ban nyújott alakításáért jutalmazott Leonardo DiCaprio sem fukarkodott a dicsérettel, mikor Martin Scorseseről beszélt. "A karrierem csúcspontja, hogy együtt dolgozhattam a fimtörténelem legcsodálatosabb rendezőjével, a nagyszerű Scorsesevel."

"Ez a férfi mindent szenvedélyesen csinált az életében  - akár nőkről, akár repülőgépekről, üzletről vagy pénzről volt szó - nem állt meg, míg el nem érte a tökéletességet. Amikor ilyen szenvedélyes karekterről van szó, az ember alig várja, hogy eljátszhassa, én nyolc éve készültem erre a szerepre" - nyilatkozta DiCaprio az általa megformált figuráról.

A Cecil B. DeMille-életműdíjjal jutalmazott Robin Williams, aki tavaly elhunyt barátjának, Christopher Reeve-nek ajánlotta a kitüntetést, megdicsérte az Arany Glóbusz intézményét, amiért az külön kategóriát tart fenn a komédiáknak, amelyeket más hollywoodi díjkiosztókon elhanyagolnak. "Ti hagyjátok, hogy a felnőttekkel legyünk egy szobában. És azt is köszönöm, hogy elintéztétek, hogy Prince, William Shatner, Mick Jagger és Puff Daddy egy színpadon legyenek. Ez már a közelgő apokalipszis jele" - viccelődött Williams.

Rolfe Kent - akit a Kerülőutak zenéjéért jelöltek a díjra - sem akart alulmaradni a tréfálkozásban, ezért skót szoknyában jelent meg a díjátadáson. "Ez volt az egyetlen tiszta holmim" - magyarázkodott.

Az Arany Glóbusz-díjátadás a filmvilág legfontosabb pillanata az Oscar-gálát megelőző időszakban, a február 27-én esedékes esemény legmegbízhatóbb előrejelzőjének tartják. Az elismerést ugyan a 90 tagú Hollywoodi Külföldi Tudósítók Szövetsége (HFPA) ítéli oda, míg az Oscar-nak 6000 hivatalos szavazója van, a Golden Globe jelentősége azonban nagyrészt inkább abban áll, hogy ráirányítja a figyelmet egy-egy produkcióra vagy alakításra.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK