Ezen a héten rendhagyó történelemórákat tartanak a mozik, megtudhatjuk például, hogy Churchill valójában rátermett amerikai közlegény volt, hogy Hitler is tudott gondoskodó és kedves lenni a kutyájával és hogy miként hangzanak a bibliai történetek parasztok tolmácsolásban. Kedvenc sztárjaink is tudnak újat mutatni, John Travolta hősies tűzoltóként küzd a lángokkal, a 007-es ügynök pedig összeszűri a levet Hannibál kedvenc nyomozónőjével.

Der Untergang - 2004
Képek a filmből | Előzetes | Hol/mikor játsszák | Hivatalos honlap


Miről szól? A második világháború utolsó napjaiban, Berlin ostroma idején Hitler és bizalmasai elsáncolják magukat egy föld alatti bunkerben, és végignézik a Birodalom pusztulását.

Ki a rendező? Oliver Hirschbiegel, a megtörtént eseményen alapuló Kísérlet című pszichothriller rendezője.

Kik játszanak benne? Hitlert a svájci Bruno Ganz személyesíti meg, aki játszott a Berlin fölött az ég-ben és az Örökkévalóság meg egy nap című drámában. Traudl Jungét, a titkárnőt a Napóleon-ból és Az alagút című német krimiből ismert Alexandra Maria Lara alakítja. Az Oscar-díjas Hontalanul Afrikában című drámában láthattuk korábban Juliane Köhlert, aki Eva Braun szerepét kapta. Goebbelst, Hitler propagandaminiszterét Ulrich Matthes játssza, aki egy másik második világháborús film, A kilencedik nap főszereplője volt.

Még valami? Hischbiegel ledöntötte a német filmgyártás félszázados tabuját, elsőként készített olyan mozifilmet, amely Adolf Hitlert állítja a középpontba. A bukás-t sok kritikus kártékonynak és veszélyesnek nevezte, mert szörnyeteg helyett emberi lénynek, már-már rokonszenves alaknak állítja be a Führert.

További olvasnivaló: Szemtől szemben Hitlerrel