Darth Vadertől Harry Potterig - 2005-ös mozielőzetes

2005.01.24. 6:01

A tolmács (The Interpreter)
Rendező: Sydney Pollack
Szereplők: Nicole Kidman, Sean Penn, Catherine Keener, Maz Jobrani, Tsai Chin
Sydney Pollack, olyan legendás alkotások, mint a Távol Afrikától vagy az Aranyoskám rendezője legutóbb több mint tíz éve aratott sikert A cég című összeesküvés-krimivel. Ezúttal hasonló vizekre evez, Cruise helyett viszont a volt feleség (Pollack az ex-házaspár jó barátja, a Tágra zárt szemek-ben szerepelt is) és a szintén friss Oscar-díjas Sean Penn alakítja a főszerepeket. Kidman az ENSZ tolmácsa, aki részleteket tud meg egy készülő merényletről, a szálak kibogozásában és az irhája mentésében Penn FBI-ügynöke segíti.

Forrás: UIP Dunafilm

Előrezgés: Ez az első film, amelynek forgatásához az ENSZ rendelkezésre bocsátotta épületeit, így talán bízhatunk abban, hogy a forgatókönyv többet nyújt egy szimpla kriminél, és erőteljesebb lesz a politikai vonulat.
Bemutató: április
Az idei...: A mandzsúriai jelölt?

+ + + + +

A belső tenger (Mar Adentro)
Rendező: Alejandro Amenábar
Szereplők: Javier Bardem, Belén Rueda, Lola Duenas
Európa egyik legkiválóbb színészének, Javier Bardemnek a velencei filmfesztiválon is kitüntetett magánszáma Ramón Sampedro igaz történetén alapul. Ramón egy baleset következtében lebénult, de egész életére ágyhoz szegezve is lenyűgözte a hölgyeket, akik segítették emberi jogi harcát az eutanáziához való jogért.

Forrás: Budapest Film

Előrezgés: A megrázó történet már jó pár díjat bezsebelt, és diadalútja tovább folytatódik. A spanyolok büszkék, hogy országukat végre nem Almodóvar szexuálisan túlfűtött, csiricsáré világa képviseli nemzetközileg. Amenábar (Nyisd ki a szemed!, Más-világ) filmje kompatibilis az amerikai ízléssel is, így a legnagyobb esélyesnek tekinthető a legjobb külföldi filmek Oscar-díjára is, és Bardemnek is kijár a jelölés. 
Bemutató: március
Az idei...: A bal lábam?

További drámák: Az Oscar-díjak kapcsán még sokat hallhatunk Ray Charles életrajzi filmjéről is, a Ray (bemutató: február 3. *****) főszereplője, Jamie Foxx a legnagyobb esélyes a legjobb férfi alakítás díjára. Két fiatal színész szorongathatja meg igazán Foxxot, Johnny Depp az Én, Pán Péter (február 24. *****) főszerepében, illetve Leonardo DiCaprio élete eddigi legjobb alakításával Martin Scorsese eposzában, az Aviátor-ban (február 24. *****). Mindhárom alkotásról olvashatnak bővebben az [origo] filmklub oldalain a következő hetekben. A nyári szezon legfigyelemreméltóbb drámája pedig Ron Howard (Egy csodálatos elme) új filmje, a Cinderella Man lesz ismét Russell Crowe-val, valamint Renée Zellwegerrel a főszerepben.

KAPCSOLÓDÓ CIKK