Darth Vadertől Harry Potterig - 2005-ös mozielőzetes

2005.01.24. 6:01

A por (Spun)
Rendező: Jonas Akerlund
Szereplők: Jason Schwartzman, John Leguizamo, Mickey Rourke, Mena Suvari, Patrick Fugit, Alexis Arquette, Debbie Harry, Eric Roberts
Aki esetleg nem sejtette volna Jonas Akerlund videoklipjei (Madonna: Ray of Light,  Metallica: Turn the Page és leginkább The Prodigy: Smack My Bitch Up) alapján, hogy a rendező vonzódik a gyorsító drogokhoz, az szélesvásznú bemutatkozása kapcsán biztosra mehet. Jason Schwartzman speed-függő karaktere és barátnője megismerkedik a tökéletes anyagot készítő "Szakáccsal" (Mickey Rourke visszatérése) és még néhány fura figurával, ámokfutásuk persze beláthatatlan következményekkel jár.

Forrás: Budapest Film

Előrezgés: Két év után hozzánk is megérkezik az eredetileg dokumentumfilmnek szánt alkotás, amely dinamikus és humoros ugyan, de realisztikusnak semmiképpen sem nevezhető.
Bemutató: február 24.
Az idei...: Rekviem egy álomért?

+ + + + +


Édes vízi világ (The Life Aquatic With Steve Zissou)
Rendező: Wes Anderson
Szereplők: Bill Murray, Willem Dafoe, Cate Blanchett, Owen Wilson, Anjelica Huston, Bud Cort, Jeff Goldblum, Peter Stormare, Noah Taylor 
A nemzetközileg elismert óceánkutató, Steve Zissou (Murray) és csapata hajtóvadászatra indul egy állítólagos jaguárcápa felkutatására, aki annak idején megölte Zissou társát. A misszióban társai egy pilóta, aki a fiának vallja magát (Wilson), egy újságírónő (Blanchett) és volt felesége (Huston) is.

Forrás: InterCom

Előrezgés: Anderson korábbi munkáihoz (Az okostojás, Tenenbaum, a háziátok) hasonló kattant, de mégis briliáns film az Édes vízi világ. Karakterei imádnivalóak, a poénok tüneményesek, Bill Murray pedig továbbra is legjobb formáját hozza. Nagyon ajánljuk.
Bemutató: március 24.
Az idei...: Nagy hal?

További kultgyanús alkotások: Két hét múlva már meg is érkezik a magyar mozikba az amerikai kritikusok kedvenc 2004-es filmje, a Kerülőutak (*****), amely minden elképzelhető díjat bezsebelt az utóbbi egy hónapban, az Oscar ennek ellenére mégis valószínűbb, hogy egy stúdiófilmnél landol majd. A keserédes bortúra február 3-tól látható, premier előtt egy nappal pedig az [origo] filmklub műsorán. A tavasz végén érkezik Todd Solondz (A boldogságtól ordítani, Helyzetek és gyakorlatok) újabb diszfunkcionális családi köre, a Palindromes. A rendező eddigi legkevésbé közönségbarát filmjének érdekessége, hogy a főszerepet öt különböző színésznő alakítja.

KAPCSOLÓDÓ CIKK