Bejelentették a francia César-díj idei jelöltjeinek névsorát. A legtöbb jelölést Audrey Tautotu új filmje, a Hosszú jegyesség gyűjtötte be, de a nézők kedvence, a Kóristák is jó esélyekkel indul, nyolc kategóriában küzdhet meg a kitüntetésért.

Az Audrey Tautou főszereplésével készült Hosszú jegyesség című első világháborús drámát 12 kategóriában jelölték a César-díjra. Tautou az Amélie csodálatos élete nemzetközi sikere után újra együtt forgatott a rendezővel, Jean-Pierre Jeunet-vel, és az egyszer már bevált társulásnak meg is lett az eredménye. A Hosszú jegyesség  többek között a legjobb film, legjobb színésznő és legjobb forgatókönyv címéért indul.

Novemberben a bíróság arra a döntésre jutott, hogy a Hosszú jegyesség túl amerikai, emiatt nem vehet részt a francia fesztiválokon. A producerek szövetsége megpróbálta elérni, hogy a film ne kaphasson állami támogatást. Azzal érveltek, hogy a film mögött egy amerikai stúdió, a Warner Bros áll, ezért voltaképpen amerikai produkcióról van szó, bár a filmet Franciaországban forgatták, a színészek és az alkotók pedig mind franciák voltak. A César szervezői módosították a szabályzatukat, hogy a film mégis indulhasson.

A Hosszú jegyesség-et az előzetes várakozással szemben nem jelölték a legjobb külföldi film Oscar-díjára, ellenben Bruno Delbonell, az operatőr még reménykedhet az Akadémia díjában, ráadásul a legjobb művészeti rendezés Oscarjának elnyerésére is esélyt kapott a film.

A külföldi alkotások Oscar-jelöltjei közel egy másik francia film, a hazánkban is bemutatott Kóristák ütötte ki, ami szintén az élvonalban képviselteti magát a César-jelöltek között. Nyolc kategóriában indul, ami nem csoda, hiszen 2004 legnézettebb filmje lett Franciaországban. Többek között a legjobb francia film, a legjobb rendező, a legjobb forgatókönyv és a legjobb színész César-díjára jelölték.

Szintén nyolc jelölést kapott a 36 Quai des Orfevres című rendőrthiller, amely kísértetiesen emlékeztet Michael Mann Szemtől szemben című modern klasszikusára. A filmben Robert de Niro és Al Pacino francia megfelelői Daniel Auteuil és Gérard Depardieu játsszák a főszerepeket. A legjobb filmnek járó kitüntetésért is indul az adaptáció, csakúgy, mint Arnaud Desplechin Rois et reine című mozija, valamint Abdellatif Kechiche L'Esquive című alkotása.

36 Quai des Orfevres - Daniel Auteuil és Gérard Depardieu

A legjobb színész kategória jelöltjei Daniel Auteuil, Mathieu Amalric a Rois et reine-ből, Garard Jugnot a Kóristák-ból, Philippe Thorreton a L'Equipier-ből és Benoit Poelvoorde a Podium-ból. Depardieu-t nagy meglepetésre nem jelölték, pedig a kritikusok egyöntető véleménye szerint élete egyik legjobb alakítását nyújtja a 36 Quai des Orfevres alkoholista nyomozója szerepében. Tautou riválisai Maggie Cheung, Emmanuelle Devos, Yolande Moreau és Karin Viard a legjobb színésznő díjáért folyó harcban.

A legjobb külföldi film díjára Michael Moore Fahrenheit 9/11-ét, a Che Guevara - A motoros naplójá-t, az Elveszett jelentés-t, az Egy makulátlan  elme örök ragyogásá-t és a 21 gramm-ot jelölték a franciák.

Will Smith, az Én, a robot, A függetlenség napja és a Sötét zsaruk sztárja életműdíjat kap a francia színész-énekessel, Jacques Dutronc-nal egyetemben.

A César-díjátadást egy napal az Oscar előtt, február 26-án tartják Párizsban.