Redford apó virágzó kertecskéje

2005.01.26. 17:05

Az Oscar-díj lapjait már leosztották, nem érheti nagy meglepetés a filmrajongókat. Akit ennél mélyebben foglalkoztat a filmvilág, az a Sundance filmfesztiválra vesse a szemét! Fiatal alkotók robbanó tehetsége, befutott sztárok meghökkentő kísérletei és izgalmas dokumentumfilmek szerepelnek az idei kínálatban is.

A Sundance filmfesztiválnak saját divatja van: kötött pulcsi, csíkos sál. Ma már éppolyan sikk megjelenni ebben az öltözékben a Utah állambeli Park Cityben, mint nagyestélyiben a Los Angeles-i Golden Globe-on. Noha Robert Redford a '80-as években korántsem ezzel a céllal hozta létre a Sundance Intézetet és az évindító fesztivált, nem tehetett ellene semmit: ma már a Sundance is sztárok találkahelye. Igaz, itt ők alkalmazkodnak.

A főszerep továbbra is a független filmeseknek jut. A játékszabály az, hogy az igényes zsűri válogatásába csak művészi értékkel bíró alkotások kerülhetnek be. Fontosabb, hogy új tehetségeket adjanak a világnak, mint hogy a csúcsra futottakat tovább sztárolják. Ők fedezték fel Steven Soderberghet, Quentin Tarantinót, Robert Rodriguezt és Guy Ritchie-t, az pedig már Hollywoodra tartozik, hogy később mi lett belőlük.

A Sundance közönsége még a Szex, hazugság, videó; a Kutyaszorítóban; az El Mariachi - A zenész és A ravasz, az agy és két füstölgő puskacső képei által emlékszik rájuk. De ifjú titánok minden évben felbukkannak. Az új évezred Sundance-termésében olyan filmek szerepeltek, mint a Memento, a Blair Witch Project, a Donnie Darko, a Pi és A titkárnő. Nem csoda, ha a Sundance rangja évről évre nő, és ha Hollywood hírességei is csak arra vágynak, hogy itt arathassanak babérokat.

Forrás: Budapest Film
A titkárnő | Nézze meg tüstént az [origo] tékában!

Az idei versenyben (amely január 20-a és 30-a között zajlik) két kategóriába sorolták a játékfilmeket, egyikben nemzetközi produkciók, a másikban pedig az amerikai drámák szerepelnek. A filmek szereplőgárdáiban az alábbi nevekre bukkanhatunk: Pierce Brosnan, Adrien Brody, Keira Knightley, Daniel Day-Lewis, Glenn Close, Naomi Watts, Lisa Kudrow, Maggie Gyllenhaal, Marisa Tomei, Ralph Fiennes és Neve Campbell. Sőt, feltűnik majd a Billy Elliot óta felnőtt (és nem balett-táncossá, hanem komoly színésszé érett) Jamie Bell, és Kevin Costnerről is kiderülhet, hogy jó színész.

A rendezők közül visszatér a '90-es évek nagy vagánya, Hal Hartley, és a 2002-es év Sundance-fődíjasa, Rebecca Miller. Először látogat Park Citybe az európai fesztiválokat megjárt ázsiai rendező, Kim Ki-duk és a dán dogma tékozló fia, Thomas Vinterberg. Végül elsőfilmes rendezőként mutatkozik be Kevin Bacon és Guy Ritchie egykori producere, Matthew Vaughn. Lássuk tehát, mely filmekre várhatunk izgalommal 2005-ben!

Előző
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK