A Karácsonyi lidércnyomás után Tim Burton újabb animációs horrorkomédiával áll elő. A Corpse Bride főhősét egy véletlenül életre keltett zombimenyasszony üldözi szerelmével. A történet ötletét egy valós eseményekben gyökeredző orosz népmese adta.

Tim Burtontól már megszokhattuk a bizarr animációs filmeket, ilyen volt a Karácsonyi lidércnyomás is, melynél nem csak producerkedett, de a film minden figurája az ő fantáziájának szüleménye volt. A horrorhoz való vonzódása is közismert, az Álmosvölgy legendája tisztelgés az '50-es évek rémfilmjei előtt, Ed Wood című életrajzi filmjének főhőse pedig minden idők legrosszabb horrormozijait rendezte.

Legújabb produkciója, a Corpse Bride című animációs horrorkomédia szeptember 23-án érkezik a mozikba, de előzetese már elérhető az interneten. Ez alkalommal Burton ismét nem csak producerként vesz részt a filmben, társrendezőként működik együtt Mike Johnsonnal. Johnson most először próbálja ki magát rendezőként, korábban animátorként dolgozott a James és az óriásbarack-on, aminek szintén Burton volt a producere.

A Corpse Bride ötletét egy 19. századi orosz népmese adta, amely történelmi tényeken alapszik. Kelet-Európában akkoriban gyakran előfordult, hogy antiszemiták támadtak rá a vendégseregre a zsidó esküvőkön, és megölték a menyasszonyt, akit ezután fehér ruhájában temettek el. A mesében egy fiatal férfi elindul jegyeséhez a közeli faluba, útközben megpihen az erdőben, és észrevesz egy furcsa ágacskát, amelyik kinyúlik a földből. Tréfából ráhúzza a nála lévő gyűrűt, körbetáncolja, és elmondja a házassági esküt. Legnagyobb rémületére megmozdul a föld, és előlép egy menyasszonyi ruhába öltözött oszladozó hulla, akinek a csontos ujját nézte a férfi ágnak. A nő, akit valaha a saját esküvőjén gyilkoltak meg, feltámad, és követeli új férjétől, hogy bánjon vele úgy, mint törvényes feleségével.

A szerencsétlen főszereplőnek Johnny Depp kölcsönzi hangját, az élő menyasszonynak Emily Watson, a hullának pedig Helena Bonham Carter, aki a rendező barátnője és gyermekének anyja. Talán ennek is köszönhető, hogy az előzetes alapján a zombi menyasszony egyáltalán nem olyan visszataszító, mint ahogy a népmese leírja, inkább kifejezetten szépnek mondható. Összességében sokkal vonzóbb jelenség, mint az élő feleségjelölt, Victoria. A figurák groteszkek, különösen a hosszú szakállú rabbi, aki dönteni hivatott a hullával kötött házasság érvényességéről. A férjjelölt arcán felfedezhető némi hasonlóság Johnny Depp-pel. Az előzetes főleg arra a pillanatra koncentrál, mikor a fehér ruhás tetem kinyúl a földből, megragadja áldozata kezét, majd bájos hangon csókot kér, újdonsült ura pedig menekülőre fogja a félelmetes, sötét erdőben.

A Corpse Bride forgatókönyvét az Ollókezű Edward-ot és a Karácsonyi lidércnyomás-t jegyző Caroline Thompson készítette, és Pamela Pettler dolgozta át. Pettler írta a Charlie és a csokoládégyár-at is, Johnny Depp és Burton másik idén bemutatásra kerülő közös moziját. A film ugyanazzal az animációs technológiával készült, mint a Karácsonyi lidércnyomás és a James és az óriásbarack. A forgatást 2003 novemberében kezdték Londonban.